Avstrija: Gospodarstvo raste, a so številne panoge daleč od rekordov

WIFO in IHS sta konec decembra sporočila, da je avstrijsko gospodarstvo v letu 2021 doseglo več kot štiriodstotno rast BDP.
Fotografija: Letališče Dunaj, Schwechat, Spodnja Avstrija. Foto: Flughafen WIen AG
Odpri galerijo
Letališče Dunaj, Schwechat, Spodnja Avstrija. Foto: Flughafen WIen AG

Oba najbolj znana avstrijska inštituta za gospodarske analize in napovedi, WIFO in IHS, sta konec decembra sporočila, da je avstrijsko gospodarstvo v letu 2021 doseglo več kot štiriodstotno rast bruto domačega proizvoda – po padcu BDP v letu 2020 za kar 6,7 odstotka.

Strokovnjaki iz WIFO pravijo, da je bila lanskoletna gospodarska rast 4,1-odstotna, iz IHS pa, da je bila 4,3-odstotna. Čakamo na končne statistične izračune.

V letu 2022 oba inštituta pričakujeta nadaljevanje solidnega trenda rasti; WIFO napoveduje 5,2-odstotno, IHS pa 4,2-odstotno rast. Če se bo katera od teh dveh napovedi uresničila, bo imela Avstrija letos nekaj odstotkov višji BDP v primerjavi z rekordnim letom 2019, ki je bilo zadnje pred pandemijo covida-19.

Tehnični muzej Dunaj. Foto: Milan Ilić
Tehnični muzej Dunaj. Foto: Milan Ilić
To ne pomeni, da je nivo prometa v posameznih panogah zdaj blizu tistemu, ki so ga imele v letu 2019. Če pogledamo eno največjih avstrijskih podjetij - tisto, ki dobesedno živi od letalskega prometa - vidimo, da je bilo leta 2021 Letališče Dunaj v spodnjeavstrijskem Schwechatu precej prazno v primerjavi s časom pred pandemijo. Lani je bilo na Schwechatu skupno 10,4 milijona potnikov. To je za tretjino več kot leta 2020, a še zmeraj kar za dobri dve tretjini (67,1 odstotka) manj kot v rekordnem letu 2019.

Zelo podoben rezultat beležita še dve evropski letališči, ki sta v lasti dunajskega letališča; Letališče Malta je lani beležilo 2,54 milijona potnikov, kar je 65,2 odstotka manj kot leta 2019, medtem ko je bilo na relativno majhnem Letališču Košice na Slovaškem manj kot 167.000 potnikov, kar je 70 odstotkov manj kot leta 2019.

Direktorji Letališča Dunaj upajo, da bo leto 2022 veliko boljše kot lansko. Leta 2022 na Schwechatu pričakujejo okoli 17 milijonov potnikov. Če se bo napoved uresničila, bo to le nekaj več kot polovica števila potnikov iz leta 2019, ko jih je bilo dobrih 31,5 milijona.

Napol prazni hoteli in muzeji, prazna sejmišča

Veliki Dunajski sejem (Wien Messe), ki je lani praznoval 100. rojstni dan, je zadnji dve leti večinoma prazen. Na sejmišču v dunajskem Praterju so se pred tem ves čas odvijali veliki in manj veliki sejmi, kongresi in različne priredbe, razen v poletnih mesecih ter okoli božiča in novega leta.

Velik padec prometa beleži tudi velik Austria Center, eden večjih kongresnih kompleksov v Evropi. Od začetka pandemije je v ta preurejen v velik center za testiranje in cepljenje proti covidu-19.

Turizem kot celota je v nekoliko boljšem stanju od segmenta kongresnega turizma, ki je skoraj povsem zamrl, čeprav je tudi lani skupno število nočitev v avstrijskih turističnih objektih upadlo. Leta 2021 je bilo v Avstriji skoraj 19 odstotkov manj turističnih nočitev kot leta 2020 – in celo 48 odstotkov manj kot v rekordnem letu 2019.

Letališče Dunaj, Schwechat, Spodnja Avstrija. Foto: Flughafen WIen AG
Letališče Dunaj, Schwechat, Spodnja Avstrija. Foto: Flughafen WIen AG
Lani so v Avstriji beležili 79,6 milijona turističnih nočitev. Zaradi pandemije se je raven turističnega prometa vrnila v čas izpred pol stoletja. Približno enako število nočitev kot leta 2021 je avstrijski turizem beležil leta 1970 (79,5 milijona).

V letu 2021 se je število domačih nočitev v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo za skoraj 26 odstotkov, število tujih gostov pa za skoraj 56 odstotkov.

Številna podjetja ter druge poslovne organizacije in panoge so povezane s turizmom. Upad mednarodnega potniškega prometa se zrcali tudi v njihovih poslovnih rezultatih. Prejšnji teden smo v Tehniškem muzeju s strani njegove finančne direktorice Karin Skarek izvedeli, da je uspel ta velikanski muzej, v katerem je bilo leta 2020 skoraj 180.000 obiskovalcev, lani to številko povečati na skoraj 207.000, torej za dobrih 15 odstotkov, čeprav je bil zaradi pandemije muzej zaprt celih 90 dni, torej četrt leta.

V tej luči je lanskoletna rast tolažba, ampak ne preveč dobra. Lanskoletno število obiskovalcev dunajskega Tehniškega muzeja ni doseglo niti polovice števila obiskovalcev iz rekordnega leta 2019, ko je bilo teh 430.000.

Največji padec so beležili v segmentu tujih obiskovalcev, saj je bilo v letu 2021 število tujih obiskovalcev na ravni okoli 18 odstotkov števila pred pandemijo. Število domačih obiskovalcev se je lani povečalo za šest odstotkov. Skupni prihodek dunajskega Tehniškega muzeja - ki poleg vstopnic vključuje tudi prodajo v muzejski trgovini ter organizacijo raznih kulturnih dogodkov in drugih srečanj v muzeju - je bil leta 2021 za 40 odstotkov nižji kot v rekordnem letu 2019, nam je povedala Skarikova.

Več iz rubrike