Audi vpoklical 850.000 dizelskih vozil

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi, ki je hčerinska družba največjega nemškega evropskega avtomobilskega koncerna Volkswagen, je danes prostovoljno vpoklical 850.000 vozil z dizelskim motorjem. Pri Audiju menijo, da bo to pripomoglo k znižanju emisij in kakovosti zraka.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Vpoklic se nanaša na avtomobile, opremljene z dizelskimi motorji s šestimi in osmimi valji, ki izpolnjujejo standarde Euro 5 in Euro 6, so sporočili iz podjetja. Med temi so tudi nekatera Volkswagnova in Porschejeva vozila, ki imajo Audijeve motorje.

Vozila teh znamk s šibkejšimi motorji bodo prejela brezplačno nadgradnjo programske opreme, da se bo raven emisij v dejanskih voznih pogojih izboljšala, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočilo podjetje.

Pritisk na proizvajalce avtomobilov, tako v Nemčiji kot drugod, vztrajno narašča, kar je posledica priznanja Volkswagna, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov.

V Nemčiji pristojni iščejo načine za zmanjšanje onesnaženja zraka zaradi dizelskih motorjev, vozilom z največ emisijami pa so celo prepovedali vožnjo v nekaterih delih mest.

Audi, ki upa, da bo vpoklic morda pripomogel k odpravi nekaterih prepovedi za vozila z dizelskemi motorji, se je za to potezo odločil le nekaj dni po tistem, ko je nemški proizvajalec vozil višjega cenovnega razreda Daimler, ki je v preiskavi zaradi obtožb o manipuliranju z dizelskimi motorji, v Evropi prostovoljno vpoklical okoli tri milijone vozil Mercedes Benz.

Več iz rubrike

Komentarji: