Audi v odpoklic dodatnih 130.000 dizelskih avtomobilov

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi bo moral po nalogu oblasti zaradi nepravilnosti pri merjenju izpušnih plinov vpoklicati dodatnih 130.000 avtomobilov z dizelskim motorjem. Tokrat gre za močnejše motorje v6, v katerih so preiskovalci odkrili "nedopustne naprave za izklop sistema", je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Po navedbah nemškega ministrstva za promet gre za motorje v nekaterih modelih a4, a5, a6, a7, a8, q5, sq5 in q7, ki jih je Audi prodajal kot ustrezne emisijskemu standardu euro 6.

Odpoklic je le še eden od mnogih v aferi dieselgate, ki je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu, katerega del je tudi Audi, priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Prevaro so razkrile ameriške oblasti.

Tudi Audi je moral že prej odpoklicati nekatera vozila. Lani poleti pa jih je 850.000 odpoklical prostovoljno, da bi jim zagotovil brezplačno nadgradnjo programske opreme, s katero naj bi se raven emisij v dejanskih voznih pogojih izboljšala.

Takrat je šlo poleg motorjev z osmimi valji prav za različice v6 tdi, kar je po navedbah nekaterih poznavalcev povečalo dvom v ustreznost posodobitev programske opreme.

Več iz rubrike

Komentarji: