Atene - Skopje: Letalska povezava vzpostavljena po 12 letih

Grčija in Makedonija sta po 12 letih znova vzpostavili letalsko povezavo med Atenami in Skopjem. Grška družba Aegean Airlines bo opravila po dva poleta v vsako smer na teden, in sicer ob torkih in četrtkih. Gre za nov korak k normalizaciji odnosov med državama po podpisu dogovora o spremembi imena Makedonije.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Prvi vzlet letala, ki za pot med prestolnicama potrebuje eno uro in 15 minut, sta si na atenskem letališču ogledala namestnik grškega zunanjega ministra George Katrugalos in namestnik makedonskega zunanjega ministra Bujar Osmani.

Letalsko povezavo so prekinili, potem ko je leta 2006 makedonska vlada letališče poimenovala po Aleksandru Velikem. Konec februarja letos pa ga je vlada Zorana Zaeva preimenovala v Mednarodno letališče Skopje.

Tedaj so potekala pogajanja med državama o sporazumu, v skladu s katerim se bo Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo, v zameno pa bo Grčija odpravila blokado pri njenem vključevanju v EU in Nato. Sporazum so podpisali 17. junija.

Makedonski parlament je oktobra podprl predlog vlade, da začnejo postopek spreminjanja ustave za spremembo imena države v skladu s sporazumom.

Več iz rubrike

Komentarji: