Arsenal kmalu v rokah enega samega lastnika

Večinski lastnik nogometnega kluba Arsenal Stan Kroenke je Alisheru Usmanovemu ponudil 525 milijonov funtov za odkup njegovega deleža. Če bosta posel sklenila, bo Kroenke imel v lasti več kot 97 odstotkov kluba.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Kroenke ima trenutno v lasti 67-odstotni delež kluba, uzbekistanski mogotec Usmanov pa 30,4 odstotkov. To pomeni, da bi ameriški podjetnik z odkupom drugega največjega lastniškega deleža iz londonskega nogometnga kluba naredil zasebno last. Nekaj manj kot tri odstotke bi sicer pripadalo manjšim delničarjem, ki pa pri odločitvah seveda ne bi imeli bistvene vloge. Kot poroča The Guardian, je velika verjetnost, da jih po morebitnem poslu z Usmanovim popolnoma izrine iz lastniške torte.

”Klub je v lasti dveh zelo bogatih posameznikov, a vendarle smo močno razočarani, da jima nikoli ni uspelo združiti moči in se osredotočiti na napredek v klubu. Njun kapital bi nam lahko pomagal, a od njiju nismo nikoli imeli ničesar,” so medijem zaupali iz angleškega kluba. Prav tako jih skrbi transparentnost finančnih poslov, v katere že danes ne zaupajo popolnoma. ”Ali bo naš klub le vzvod za pranje denarja?”

Trenutna situacija ni bleščeča. Oba lastnika imata v lasti kar precej podjetij in zato se nogometaši počutijo zapostavljene. Stan Kroenke ima v lasti ekipo Denver Nuggets v ligi NBA, Colorado Avalanche v ligi NHL, nogometni klub Colorado Rapids in moštvo ameriškega nogometa Los Angeles Rams, Alisher Usmonov pa ruskega mobilnega operaterja, internetnega ponudnika ter del gospodarskega konglomerata USM Holdings.

Več iz rubrike