Apple prejel dovoljenje za testiranje samovozečih vozil v Kalifornij

Ameriški tehnološki velikan Apple je prejel dovoljenje za testiranje samovozečih vozil v ameriški zvezni državi Kalifornija. To je pokazal osvežen seznam podjetij z dovoljenjem, ki so ga v petek objavili državni organi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Načrti proizvajalca priljubljenih pametnih telefonov Iphone in računalnikov Mac v zvezi z avtonomnimi vozili so javnosti le malo poznani. Lani je Apple ameriški vladi sicer poslal pismo s prošnjo, naj olajša razvoj samovozečih avtomobilov, v njem pa razkril, da tudi sam močno vlaga v to tehnologijo.

Tehnološki gigant iz Kalifornije naj bi se sicer osredotočal na programsko opremo, medtem ko bi vozila izdelovali njegovi partnerji. Vsekakor pa mora tudi programsko opremo testirati v praksi.

Samovozeča vozila veljajo za prihodnost avtomobilskega sektorja, prvi modeli pa naj bi bili v proizvodnjo poslani okoli leta 2020.

V razvoj avtonomnih vozil med drugim vlagajo avtomobilski proizvajalci General Motors, Ford, Nissan, Mercedes-Benz in Toyota, ter druga tehnološka podjetja, kot sta Uber ter Alphabet.

Več iz rubrike

aktualno

Na udaru bodo predvsem prihodnje generacije

Deset odstotkov najbogatejših zemljanov je odgovornih za več kot polovico vseh emisij med leti 1990 in 2015.

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

Komentarji: