Apple na račun pametnih telefonov z rekordnimi prihodki

Ameriški velikan Apple je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordnih 78,4 milijarde dolarjev (72,7 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, medtem ko so ti v enakem obdobju leto prej znašali 75,9 milijarde dolarjev. V zadnjih treh mesecih lanskega leta je Apple prodal 78,3 milijona iphonov, kar je najboljši četrtletni rezultat doslej.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Močni poslovni rezultati so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nekoliko omilili strahove vlagateljev o upočasnjeni rasti podjetja. Povpraševanje po najnovejši seriji Applovih pametnih telefonov je namreč lani močno preseglo proizvodnjo.

Od začetka oktobra do konca leta so v tehnološkem velikanu prodali 78,3 milijona pametnih telefonov, kar je pet odstotkov več kot v zadnjih mesecih leta 2015.

Čisti dobiček podjetja je medtem v zadnjem četrtletju v letni primerjavi upadel za 2,6 odstotka na 17,9 milijarde dolarjev (16,6 milijarde evrov).

Močna prodaja iphonov je podjetje po poročanju AFP v zadnjih treh mesecih postavila na prvo mesto proizvajalcev pametnih telefonov, s čimer je Apple s prestola izpodrinil Samsung.

Izvršni direktor Appla Tim Cook je ob objavi četrtletnih poslovnih rezultatov dejal, da so v podjetju vzhičeni, da lahko poročajo o rekordnih prihodkih od prodaje v praznični sezoni, ob čemer pa so na poti podrli še več rekordov. Kot je pojasnil, so zabeležili rekordne prihodke od prodaje na področju pametnih telefonov, storitev, računalnikov in pametnih ur.

Kljub močnim poslovnim rezultatom v zadnjem četrtletju pa je Apple zabeležil 12-odstotni padec prihodkov od prodaje na Kitajskem. Tam so prihodki od prodaje znašali 16,2 milijarde dolarjev (15 milijard evrov), a so so bili kljub padcu na letni ravni boljši od tretjega četrtletja.

Več iz rubrike

Komentarji: