AMZS se znova pridružuje globalni kampanji za prometno varnost

AMZS se je znova pridružila globalni kampanji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) Varnost v cestnem prometu - 3500 življenj, s katero želita FIA in njen predsednik Jean Todt v sodelovanju z avtomobilskimi klubi in številnimi znanimi osebnostmi prispevati k zmanjševanju števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

Z akcijo ozaveščajo javnost tudi o ključnih dejavnikih tveganja v prometu, med katerimi je tudi neprilagojena hitrost, ki jo v svojih prizadevanjih za varnejše ceste s kampanjo Ne hiti, ohrani življenja letos še dodatno izvaja regija FIA, kamor kot njena članica sodi tudi slovenska avto-moto zveza.

V prometnih nesrečah vsak dan po svetu umre kar 3500 ljudi, kar je 1,25 milijona letno. Še zlasti zaskrbljujoče je število smrtnih žrtev v starostni skupini med 15 in 29 let, saj je izguba življenja v oziroma zaradi prometne nesreče najpogostejši vzrok smrti med mladimi.

Če se ta trend ne bo spremenil, lahko prometne nesreče do leta 2030 postanejo prvi vzrok smrtnosti in povzročijo skoraj dva milijona mrtvih na leto. To za javno zdravstvo predstavlja izjemno velik dejavnik tveganja, zato je varnost v cestnem prometu izziv in bi morala biti ključna prioriteta za vse države ter državljane po vsem svetu, so poudarili v FIA.

S tokratno kampanjo želijo pozvati udeležence v cestnem prometu, naj upoštevajo preprosta pravila, ki jih je mogoče z lahkoto udejanjiti, pooseblja pa jih 14 znanih ambasadorjev, med njimi športniki Yohan Blake, Haile Gebrselassie, Antoine Griezmann, Vanessa Low, Rafael Nadal in Wayde van Niekerk, dirkači Fernando Alonso, Felipe Massa, Marc Marquez in Nico Rosberg, pevec Pharrell Williams, igralca Michelle Yeoh in Michael Fassbender ter političarka Anne Hidalgo, ki so podprli kampanjo in njene cilje.

Ob tem FIA vabi tudi k podpisu manifesta na svoji spletni strani, ki poziva vlade, naj prometna varnost postane njihova prioriteta in naj glede dejavnikov tveganja za prometne nesreče uveljavijo učinkovito zakonodajo.

Med ključne dejavnike tveganja v prometu poleg neprilagojene hitrosti sodijo še vožnja pod vplivom alkohola, (ne)uporaba varnostnega pasu in utrujenost. "Ravno slednja je še posebej nevarna, saj, kot smo ugotovili z lansko AMZS raziskavo, večina voznikov podcenjuje nevarnost zaspanosti za volanom," je aktivnosti globalne kampanje v Sloveniji predstavil vodja področja varna mobilnost pri AMZS Jure Kostanjšek.

Sicer pa AMZS za izboljšanje prometne varnosti izvaja tudi številne lastne aktivnosti, pri katerih se osredotoča zlasti na tiste udeležence v prometu, ki so še posebej izpostavljeni nevarnostim. Po podatkih slovenske policije so ena takih skupin, podobno kot v drugih državah, tudi v Sloveniji mladi vozniki, ki imajo manj izkušenj in se velikokrat premalo zavedajo pasti, ki jih prinaša vožnja.

Več iz rubrike