Amsterdam bo uvedel omejitve oddajanja preko Airbnb

V Amsterdamu iščejo rešitve, kako bi omejili množice turistov, ki se dnevno gnetejo po ozkih mestnih ulicah in ob kanalih.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Mestni svet namerava tako omejiti ture s pivskimi kolesi in pivske zabave na ladjicah, prihodnje leto pa bodo turistično takso zvišali na sedem odstotkov.

Amsterdam letno obišče okoli 18 milijonov turistov, kar je več kot ima Nizozemska prebivalcev, domačini pa imajo počasi dovolj stalne gneče na ulicah ter divjih fantovščin in dekliščin.

V okviru novega načrta za uravnoteženje vpliva turizma je koalicija štirih strank v mestnem svetu sklenila, da bo omejila priljubljene turistične aktivnosti, kot so ture s pivskimi kolesi in pijančevanje na ladjicah, zvišala turistično takso na sedem odstotkov ter omejila število hotelskih sob. V nekaterih predelih mesta nameravajo popolnoma prepovedati začasno oddajo sob.

"Turizem je del mednarodne kulture Amsterdama, ki jo moramo še naprej ceniti,"piše v načrtu, ki ga povzema AFP. A v njem opozorijo, da številne četrti trpijo zaradi motenja, gneče in smeti. Mesto mora ostati še naprej primerno za življenje in delo, turizem pa je na drugem mestu, so dodali.

Mestni svet je že januarja sporočil, da bodo prihodnje leto uvedli 30-dnevno omejitev oddajanja zasebnih domov in stanovanj preko spletnih strani, kot je Airbnb.

Več iz rubrike