Ameriške zvezne države proti globalnim spletnim igralcem

Uvajajo nove protikartelne preiskave proti Googlu, Facebooku, Amazonu in Applu. Finančne kazni, ki so jih morali v zadnjih letih zaradi zlorab plačati tehnološki velikani, so bile v primerjavi z milijardnimi prihodki zanemarljive.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Potem ko so zvezne oblasti že uvedle protikartelno preiskavo proti spletnim velikanom (Google, Facebook, Amazon in Apple), so zdaj podobne preiskave uvedli tudi tožilci v posameznih zveznih državah. Google bodo preiskovali zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja v spletnem oglaševanju, Facebook zaradi suma kršenja pravil konkurence.

Spletni velikani so v zadnjih mesecih in letih vse pogosteje tarča obtožb o zlorabi monopolnega položaja na trgu, izkrivljanja konkurence, nepoštenih poslovnih praks, zlorabe osebnih podatkov uporabnikov, nezakonite preprodaje podatkov in na splošno slabega varovanja zasebnosti uporabnikov. V ZDA proti tehnološkim velikanom potekajo štiri ločene preiskave. Kongres je uvedel preiskavo proti Googlu, Facebooku, Amazonu in Applu zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Številni ameriški politiki pozivajo k razbitju omenjenih podjetij ali ostrejši regulaciji, saj po njihovi oceni že predstavljajo nekakšne naravne monopole. Podobno preiskavo zaradi suma zlorabe monopolnega položaja je proti Facebooku uvedla zvezna komisija za trgovino, prav tako poteka preiskava tehnoloških velikanov na zveznem ministrstvu za pravosodje.
 

Dosedanji ukrepi nepomembni


Preiskavi, ki so ju v preteklih dneh proti Googlu in Facebooku uvedli na ravni zveznih držav, bi po mnenju poznavalcev lahko pomembno vplivali na razplet preiskav na zvezni ravni. Dosedanji ukrepi zveznih regulatorjev so bili namreč le pljunek v morje. Finančne kazni, ki so jih morali v zadnjih letih zaradi različnih zlorab plačati tehnološki velikani, so bile v primerjavi z milijardnimi prihodki zanemarljive. Facebook je moral letos, na primer, zaradi zlorabe osebnih podatkov okoli 50 milijonov uporabnikov socialnega omrežja v aferi Cambridge Analytica v ZDA poravnati pet milijard dolarjev globe. A kazen je v primerjavi s prihodki podjetja minimalna, saj toliko ustvari v slabem mesecu.

Več preberite na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

Prejemnik priznanja za življenjsko delo za management je Igor Mervič

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021. Priznanje bo prejel danes na srečanju Združenja Manager.

aktualno

Hrvaško podjetje Plan Radar od vlagateljev pridobilo 69 milijonov

Naložba sodi v financiranje serije B in bo podjetju pomagala nadaljevati pot globalne širitve, usmerjene predvsem na oddaljene trge.

aktualno

Slovenski proizvajalec sladoledov Leone krepi prisotnost v tujini

Družba Incom s sedežem v Ajdovščini ima za sabo uspešno leto. Zdaj načrtuje krepitev proizvodnje in širitev na tujih trgih.

aktualno

Najbolje prodajani avtomobili v Evropi, Ameriki in po svetu

Evropski vozniki smo v prejšnjem letu zvesto prisegali na malce manjše avtomobile, medtem ko so prebivalci Severne Amerike še vedno nori na 'pickupe'.

Komentarji: