Ameriške zvezne države proti globalnim spletnim igralcem

Uvajajo nove protikartelne preiskave proti Googlu, Facebooku, Amazonu in Applu. Finančne kazni, ki so jih morali v zadnjih letih zaradi zlorab plačati tehnološki velikani, so bile v primerjavi z milijardnimi prihodki zanemarljive.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Potem ko so zvezne oblasti že uvedle protikartelno preiskavo proti spletnim velikanom (Google, Facebook, Amazon in Apple), so zdaj podobne preiskave uvedli tudi tožilci v posameznih zveznih državah. Google bodo preiskovali zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja v spletnem oglaševanju, Facebook zaradi suma kršenja pravil konkurence.

Spletni velikani so v zadnjih mesecih in letih vse pogosteje tarča obtožb o zlorabi monopolnega položaja na trgu, izkrivljanja konkurence, nepoštenih poslovnih praks, zlorabe osebnih podatkov uporabnikov, nezakonite preprodaje podatkov in na splošno slabega varovanja zasebnosti uporabnikov. V ZDA proti tehnološkim velikanom potekajo štiri ločene preiskave. Kongres je uvedel preiskavo proti Googlu, Facebooku, Amazonu in Applu zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Številni ameriški politiki pozivajo k razbitju omenjenih podjetij ali ostrejši regulaciji, saj po njihovi oceni že predstavljajo nekakšne naravne monopole. Podobno preiskavo zaradi suma zlorabe monopolnega položaja je proti Facebooku uvedla zvezna komisija za trgovino, prav tako poteka preiskava tehnoloških velikanov na zveznem ministrstvu za pravosodje.
 

Dosedanji ukrepi nepomembni


Preiskavi, ki so ju v preteklih dneh proti Googlu in Facebooku uvedli na ravni zveznih držav, bi po mnenju poznavalcev lahko pomembno vplivali na razplet preiskav na zvezni ravni. Dosedanji ukrepi zveznih regulatorjev so bili namreč le pljunek v morje. Finančne kazni, ki so jih morali v zadnjih letih zaradi različnih zlorab plačati tehnološki velikani, so bile v primerjavi z milijardnimi prihodki zanemarljive. Facebook je moral letos, na primer, zaradi zlorabe osebnih podatkov okoli 50 milijonov uporabnikov socialnega omrežja v aferi Cambridge Analytica v ZDA poravnati pet milijard dolarjev globe. A kazen je v primerjavi s prihodki podjetja minimalna, saj toliko ustvari v slabem mesecu.

Več preberite na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: