Ameriške zvezne države proti globalnim spletnim igralcem

Uvajajo nove protikartelne preiskave proti Googlu, Facebooku, Amazonu in Applu. Finančne kazni, ki so jih morali v zadnjih letih zaradi zlorab plačati tehnološki velikani, so bile v primerjavi z milijardnimi prihodki zanemarljive.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Potem ko so zvezne oblasti že uvedle protikartelno preiskavo proti spletnim velikanom (Google, Facebook, Amazon in Apple), so zdaj podobne preiskave uvedli tudi tožilci v posameznih zveznih državah. Google bodo preiskovali zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja v spletnem oglaševanju, Facebook zaradi suma kršenja pravil konkurence.

Spletni velikani so v zadnjih mesecih in letih vse pogosteje tarča obtožb o zlorabi monopolnega položaja na trgu, izkrivljanja konkurence, nepoštenih poslovnih praks, zlorabe osebnih podatkov uporabnikov, nezakonite preprodaje podatkov in na splošno slabega varovanja zasebnosti uporabnikov. V ZDA proti tehnološkim velikanom potekajo štiri ločene preiskave. Kongres je uvedel preiskavo proti Googlu, Facebooku, Amazonu in Applu zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Številni ameriški politiki pozivajo k razbitju omenjenih podjetij ali ostrejši regulaciji, saj po njihovi oceni že predstavljajo nekakšne naravne monopole. Podobno preiskavo zaradi suma zlorabe monopolnega položaja je proti Facebooku uvedla zvezna komisija za trgovino, prav tako poteka preiskava tehnoloških velikanov na zveznem ministrstvu za pravosodje.
 

Dosedanji ukrepi nepomembni


Preiskavi, ki so ju v preteklih dneh proti Googlu in Facebooku uvedli na ravni zveznih držav, bi po mnenju poznavalcev lahko pomembno vplivali na razplet preiskav na zvezni ravni. Dosedanji ukrepi zveznih regulatorjev so bili namreč le pljunek v morje. Finančne kazni, ki so jih morali v zadnjih letih zaradi različnih zlorab plačati tehnološki velikani, so bile v primerjavi z milijardnimi prihodki zanemarljive. Facebook je moral letos, na primer, zaradi zlorabe osebnih podatkov okoli 50 milijonov uporabnikov socialnega omrežja v aferi Cambridge Analytica v ZDA poravnati pet milijard dolarjev globe. A kazen je v primerjavi s prihodki podjetja minimalna, saj toliko ustvari v slabem mesecu.

Več preberite na Delo.si

Več iz rubrike

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: