Amazon ustavil posel med Pentagonom in Microsoftom

Na izbor Microsofta naj bi vplival Donald Trump, ker naj mu ne bi bilo všeč poročanje Bezosovega medija.
Fotografija: Sodnica je izdala začasno prepoved izvrševanja posla in obenem Amazonu naložila, naj na poseben račun plača 42 milijonov dolarjev v primeru, da se izkaže, da njena odločitev ni bila pravilna ali upravičena. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Sodnica je izdala začasno prepoved izvrševanja posla in obenem Amazonu naložila, naj na poseben račun plača 42 milijonov dolarjev v primeru, da se izkaže, da njena odločitev ni bila pravilna ali upravičena. FOTO: REUTERS

Ameriška zvezna sodnica Patricia Campbell-Smith je v četrtek uslišala prošnjo tehnološkega velikana Amazon in začasno ustavila izvrševanje pogodbe med Pentagonom in Microsoftom o deset milijard dolarjev vrednem poslu za vzpostavitev računalniškega oblaka. Amazon je tožbo vložil lani novembra, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Pentagon se je navkljub vsem pričakovanjem in boljši Amazonovi ponudbi namreč odločil za dodelitev posla Microsoftu, pri čemer podjetje milijarderja Jeffa Bezosa trdi, da je na to odločitev vplival ameriški predsednik Donald Trump.

Temu gre na živce Bezos, ker mu njegov časopis Washington Post ne poje hvalnic. Trump je Washington Post in posledično Bezosa večkrat kritiziral, ko mu ni bilo všeč poročanje o njem. Lani je tudi javno pozival Pentagon, naj ne sklepa pogodb z Amazonom.

Sodnica je v četrtek izdala začasno prepoved izvrševanja posla in obenem Amazonu naložila, naj na poseben račun plača 42 milijonov dolarjev v primeru, da se izkaže, da njena odločitev ni bila pravilna ali upravičena.

Pentagon je nameraval s poslom s kratico JEDI nadaljevati danes. Projekt naj bi dal vojski boljši dostop do raznih podatkov in tehnologije iz oddaljenih lokacij.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je vnovič zanikal, da bi bil Pentagon pri odločitvi za Microsoft pristranski. Microsoft je sporočil, da je zaradi sodniške odločitve razočaran, vendar ostaja prepričan, da so dejstva na njegovi strani. Amazon odločitve ni takoj komentiral, vendar drugega razen zadovoljstva verjetno ne more izraziti.

Amazon želi v okvirju tožbe na sodišču zaslišati pod prisego tako Trumpa kot Esperja in druge uradnike, vpletene v odločitev, saj je prepričan, da ne bo težko dokazati, da ima Trump dolgo zgodovino neprimernega vplivanja na takšne in druge odločitve znotraj administracije.

Več iz rubrike

Rimac Technology bo razvil in proizvedel baterijske sisteme za Skupino BMW

To sodelovanje predstavlja ključni trenutek v rasti podjetja Rimac Technology.

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.