Amazon izrinil Google s prvega mesta najvrednejših blagovnih znamk

Amazon je prevzel vodilno mesto v raziskavi najvrednejših znamk BrandZ Top 100 in s prestola izrinil tehnološkega velikana Google.
Fotografija: Apple se je zadržal na drugem mestu lestvice BrandZ Top 100. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Apple se je zadržal na drugem mestu lestvice BrandZ Top 100. Foto: Reuters

Tehnološki gigant Google je pristal celo na tretjem mestu, drugega pa je zadržal Apple. Znamka Amazon se je na letni ravni okrepila za 52 odstotkov na 278,2 milijarde evrov.

Amazon je leta 1994 v garaži ustanovil Jeff Bezos, podjetje s sedežem v Seattlu pa se je v nadaljnjih letih razvijalo zlasti zahvaljujoč pametnim naložbam in prevzemom. Danes Amazon z bogato ponudbo in dobrimi potrošniškimi storitvami ostaja pred konkurenco. V agenciji Kantar, ki izvaja raziskavo BrandZ Top 100, so še zapisali, da Amazon ne kaže znakov upočasnitve rasti.

Na prvih desetih mestih lestvice sicer prevladujejo ameriška podjetja. Amazonu sledita Apple (274 milijarde dolarjev) in Google (273 milijard evrov). Na četrtem, petem in šestem mestu po vrednosti blagovne znamke sledijo Microsoft (222 milijard evrov), Visa (157 milijard evrov) in Facebook (159 milijard evrov).

Na sedmo mesto se je iz devetega prebil kitajski gigant Alibaba (115 milijarde evrov), na osmem pa je kitajski internetni velikan Tencent (1114 milijarde evrov). Na vse večji razvoj azijskih podjetij kaže dejstvo, da se je na lestvico 100 najvrednejših blagovnih znamk prebilo 23 azijskih, od tega 15 kitajskih.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

aktualno

Požari razdejali naše navečje naravno bogastvo

Samo junija je bilo uničenih 1034 kvadratnih kilometrov brazilskega amazonskega pragozda.

Komentarji: