Amazon izrinil Google s prvega mesta najvrednejših blagovnih znamk

Amazon je prevzel vodilno mesto v raziskavi najvrednejših znamk BrandZ Top 100 in s prestola izrinil tehnološkega velikana Google.
Fotografija: Apple se je zadržal na drugem mestu lestvice BrandZ Top 100. Foto: Reuters
Apple se je zadržal na drugem mestu lestvice BrandZ Top 100. Foto: Reuters

Tehnološki gigant Google je pristal celo na tretjem mestu, drugega pa je zadržal Apple. Znamka Amazon se je na letni ravni okrepila za 52 odstotkov na 278,2 milijarde evrov.

Amazon je leta 1994 v garaži ustanovil Jeff Bezos, podjetje s sedežem v Seattlu pa se je v nadaljnjih letih razvijalo zlasti zahvaljujoč pametnim naložbam in prevzemom. Danes Amazon z bogato ponudbo in dobrimi potrošniškimi storitvami ostaja pred konkurenco. V agenciji Kantar, ki izvaja raziskavo BrandZ Top 100, so še zapisali, da Amazon ne kaže znakov upočasnitve rasti.

Na prvih desetih mestih lestvice sicer prevladujejo ameriška podjetja. Amazonu sledita Apple (274 milijarde dolarjev) in Google (273 milijard evrov). Na četrtem, petem in šestem mestu po vrednosti blagovne znamke sledijo Microsoft (222 milijard evrov), Visa (157 milijard evrov) in Facebook (159 milijard evrov).

Na sedmo mesto se je iz devetega prebil kitajski gigant Alibaba (115 milijarde evrov), na osmem pa je kitajski internetni velikan Tencent (1114 milijarde evrov). Na vse večji razvoj azijskih podjetij kaže dejstvo, da se je na lestvico 100 najvrednejših blagovnih znamk prebilo 23 azijskih, od tega 15 kitajskih.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: