Alphabet z 10 odstotki manj dobička

Razlog je pet milijard dolarjev kazni, ki jo je Googlu zaradi monopolnega ravnanja junija izrekla Evropska komisije.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Starševsko podjetje Googla Alphabet je v drugem četrtletju letošnjega leta ustvarilo 10 odstotkov manj dobička kot v enakem četrtletju lani. Razlog je pet milijard dolarjev kazni, ki jo je Googlu zaradi monopolnega ravnanja junija izrekla Evropska komisije.

Čisti dobiček Alphabeta je glede na drugo četrtletje lani nazadoval za 10 odstotkov na 3,2 milijarde dolarjev oziroma 4,54 dolarja na delnico. Brez enkratnih učinkov, kot je bila kazen Evropske komisije, pa je Alphabet zaslužil 11,75 dolarja na delnico, kar je preseglo pričakovanja analitikov, ki so se gibala povprečno okrog 9,59 dolarja za delnico.

Prihodki Alphabeta so medtem narasli za 26 odstotkov na 32,66 milijarde dolarjev, 86 odstotkov tega je prišlo od Googlovih oglasov. Analitiki so računali na okrog 32,17 milijarde dolarjev prihodkov.

Delnice Alphabeta so se po objavi rezultatov po koncu ponedeljkovega rednega borznega trgovanja podražile za skoraj štiri odstotke.

Google je, kot je ugotovila Evropska komisija, neupravičeno omejeval proizvajalce pametnih telefonov, ki uporabljajo njegov operacijski sistem Android. Google oziroma Alphabet je sicer napovedal pritožbo.

Delnice Alphabeta so se letos do ponedeljkove objave rezultatov podražile za 13 odstotkov, kar je malce manj od Facebooka (16 odstotkov), ki se sooča s kupom težav, povezanih s svojo javno podobo. Na drugi strani pa so se delnice Amazona, ki prodira na oglasni trg Alphabeta, podražile za 51 odstotkov.

Tržna kapitalizacija Alphabeta je po objavi rezultatov v ponedeljek skočila na 875 milijard dolarjev, kar pomeni, da še vedno zaostaja za Applom (941 milijard) in Amazonom (880 milijard).

Več iz te teme:

Več iz rubrike