Ali Starbucks zapira svoja vrata?

Kako je nekaj natakarjev začelo svoj sindikat in spremenilo razmerje moči znotraj kavarniškega titana Starbucks
Fotografija: Kavarne Starbucks se začenjajo samoorganizirati FOTO: Delo
Odpri galerijo
Kavarne Starbucks se začenjajo samoorganizirati FOTO: Delo

Bloomberg poroča, da je v petek sindikat Workers United vložil pritožbo proti kavarniškemu velikanu pri nacionalnem odboru za delovna razmerja (angl. National Labor Relations Board). V njej so zagovarjali obtožbo, da je podjetje nezakonito zaprlo poslovalnico v mestu Ithaca kot odziv na sindikalna prizadevanja tamkajšnjih delavcev.

Do obtožbe prihaja v času, ko po celotni držav povečuje število Starbuck poslovalnic, ki so se uspešno združile in si organizirale zastopništvo sindikatov. To seveda vodi v slab odnos med zaposlenimi in vodstvom podjetja. Začasni izvršni direktor Howard Schultz je izjavil, da je Starbucks zaradi sindikatov ogrožen, tiskovni predstavik pa, da podjetje rajši komunicira s svojimi zaposlenimi brez posrednika.

Foto: Delo
Foto: Delo

V mestu Ithaca, ki se nahaja v bližini prestižne Univerze Cornell so aprila uspešno glasovali in tudi ustanovili sindikat. Gary Bonadonna, ki je tamkajšnji regionalni vodja organizacije Workers United, je odločitev podjetja Starbuck označil kot očitno vojno dejanje. Sindikat je odbor za delovna razmerja pozval, naj zaprosijo za odredbo zvezdnega sodišča, ki bi lahko preprečila zaprtje poslovalnice.

Starbucks je v odgovoru na pritožbo zanikal, da bi bilo zaprtje poslovalnice povezano z dejavnostjo sindikata. Namesto tega trdijo, da je je začasna ustavitev dela posledica težav povezanih s slabim obiskom, osebjem in prostori. Tiskovni predstavnik podjetja je zatrdil, da je zapiranje poslovalnic običajna praksa Starbucksa. »Naše poslovalnice odpiramo in zapiramo. To je redni del našega poslovanja,« trdi podjetje.

image_alt
Od male trgovine do kavnega imperija

»Starbucksu se bomo maščevali! Vztrajali bomo pa naj traja kolikor dolgo bo potrebno,« je izjavil eden izmed zaposlenih v tamkajšnji kavarni.

Preberite še:

Več iz rubrike