Ali lahko objavljam slike svojega otroka na družbenih omrežjih?

Starši imajo vso pravico objavljati fotografije svojih otrok, vendar jim s tem onemogočajo, da bi sami odločali, kakšen digitalni odtis bodo pustili na spletu.
Fotografija: Če boste fotografije svojih otrok vseeno objavljali na družbenih omrežjih, preverite, čemu se pri objavah izogibajte. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Če boste fotografije svojih otrok vseeno objavljali na družbenih omrežjih, preverite, čemu se pri objavah izogibajte. Foto: Jure Eržen/Delo

Konec marca je igralka Gwyneth Paltrow na svojem Instagram profilu objavila fotografijo, na kateri sta skupaj s hčerko Apple v objemu zimskih gora. Obraz slavne igralke je na fotografiji viden, medtem ko je hčerin zakrit z smučarskimi očali in čelado, a vseeno se predstavnica mlajše generacije ni strinjala z objavo svoje mame. In to tudi jasno povedala.

Kmalu po objavi je hči mami napisala, da sta o tem že govorili in si res ne želi, da objavlja njene fotografije brez njenega dovoljenja. Mama ji je nazaj užaljeno napisala, da se njenega obraza niti ne vidi.

Mlajše generacije se že zavedajo nevarnosti in vpliva, ki jih pušča digitalni odtis, starejši, se zdi, malo manj. O perečem problemu sodobnega časa razmišljajo tudi v Safe.si, kjer poudarjajo, da imajo starši vso pravico objavljati fotografije svojih otrok, vendar jim s tem onemogočajo, da bi sami odločali, kakšen digitalni odtis bodo pustili na spletu. »Z vsako objavljeno sliko ali video posnetkom otroka izpostavimo številnim tveganjem in nevarnostim, vplivamo pa lahko tudi na njegovo življenje v prihodnosti,« pišejo na portalu Safe.si.

Objava fotografije ali video posnetka otroka na družabnem omrežju razkrije del njegove identitete in jasno pokaže, kako je otrok videti. Posnetek lahko razkrije tudi, kje se zadržuje, s čim se ukvarja, kaj ga zanima, itd. Vse to so informacije, ki jih je mogoče izkoristiti v škodo otroku. »Z objavo ali deljenjem posnetka dejansko izgubimo nadzor nad njim. Nekatere aplikacije za sporočanja in družabna omrežja si jemljejo pravico objavljene posnetke uporabljati v različne namene brez vednosti uporabnika. To je sicer navedeno v pogojih uporabe, ki jih je treba sprejeti ob prijavi na omrežje, a jih velik del ljudi ne prebere. Takšen posnetek se lahko pojavi npr. tudi kot oglas na družabnem omrežju,« o morebitnih zlorabah pišejo na portalu Safe.si.
 

Postavite se v vlogo otroka


Do objavljenih slik otrok lahko pridejo tudi njihovi vrstniki. Med najstniki je veliko spletnega nasilja v obliki zasmehovanja na podlagi fotografij in video posnetkov. Staršem simpatična fotografije otroka v morebiti nekoliko smešnem položaju, je lahko povod za številne žaljive komentarje vrstnikov. Takšne posnetke je mogoče tudi nesramno ali žaljivo predelati. To pa ima lahko na najstnika, ki se že tako težko sooča z izzivi pubertete in odraščanja, tudi uničujoč vpliv, so še zapisali na portalu.

Na družbenih omrežjih svoje žrtve iščejo tudi različni kriminalci, od prevarantov do pedofilov. Ti se znajo dobro zamaskirati, in jih skoraj ni mogoče prepoznati. Tako imamo lahko nevede med svojimi »prijatelji« ali sledilci kakšnega takšnega človeka, ki smo ga spoznali na internetu in ga dodali med prijatelje ter mu na neki način zaupamo. Tako mu omogočimo ne le dostopa do informacij o nas samih, temveč tudi o otrocih, ki lahko tako postanejo žrtev različnih kriminalnih dejanj in izsiljevanja preko spleta.

Več iz rubrike