Ali je tudi Porsche manipuliral z izpušnimi plini

Mreža preiskav v okviru afere z manipulacijami izpušnih plinov koncerna Volkswagen se vse bolj širi. Po matični družbi Volkswagen, dobavitelju Bosch in Volkswagnovi hčerinski družbi Audi so preiskovalci zdaj po poročanju nemške tiskovne agencije dpa znotraj skupine največjega evropskega proizvajalca vozil pod drobnogled vzeli tudi Porsche.
Fotografija: Andrej Brglez
Odpri galerijo
Andrej Brglez

Preiskovalci, ki jih usmerja državno tožilstvo v Stuttgartu, sume manipulacije z izpusti dizelskih motorjev preiskujejo pri več neimenovanih zaposlenih pri proizvajalcu prestižnih športnih vozil in pa v Porschejevi hčerinski družbi v ZDA. Poleg sumov prevare naj bi preiskovali tudi sum storitve kaznivega dejanja nezakonitega oglaševanja.

Več podrobnosti niso želeli izdati, predhodne aktivnosti s tem v zvezi pa so začeli že aprila lani.

Porsche do zdaj ni bil v ospredju Volkswagnove afere z goljufijami pri izpustih iz dizelskih motorjev. Dizelske motorje mu sicer dobavlja Audi, nameščeni pa so v športnega terenca Cayenne.

Po tistem, ko je marca nemško tožilstvo izvedlo obsežno preiskavo v Audijevih prostorih, je nemški minister za promet Alexander Dobrindt v začetku junija potrdil, da je pri testiranjih z izpušnimi plini v Evropi s sporno programsko opremo manipuliral tudi Audi.

Spornih naj bi bilo okoli 24.000 audijev A8 in A7, ki so bili izdelani med letoma 2009 in 2013 s šest- in osemvaljnimi dizelskimi motorji. Od tega jih je bila polovica prodanih v Nemčiji, druga polovica pa drugod v Evropi.

V povezavi s tem so minuli teden prijeli tudi enega od zaposlenih v Audiju, ki je bil do leta 2015 eden od vodilnih razvijalcev motorjev pri podjetju iz Ingolstadta in naj bi bil tako tesno vpet v afero z izpusti. Je tudi eden od osmih zaposlenih v koncernu Volkswagen, proti katerim so oblasti v ZDA vložile kazenske ovadbe. Trenutno je v priporu in je po pisanju časnika Süddeutsche Zeitung pripravljen sodelovati z oblastmi.

Vse te preiskave so posledica škandala, ki je izbruhnil jeseni 2015, ko je bil nemški velikan Volkswagen primoran priznati, da je v 11 milijonov svojih vozil po svetu namestil programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov od dejanskih. Največji evropski proizvajalec avtomobilov je za kritje posledic namenili že skoraj 23 milijard evrov, največ v ZDA, kjer so škandal tudi razkrili.

Volkswagnovo ravnanje preiskujejo organi v več državah, samo v Nemčiji pa pod okriljem državnega tožilstva v Braunschweigu potekajo preiskave proti 40 osebam. Delničarji in potrošniki so vložili tudi več tožb, pripravlja se celo skupinska tožba. Pod lupo oblasti so se znašli tudi nekateri drugi evropski proizvajalci, npr. Fiat Chrysler, Renault in PSA.

Več iz rubrike