Ali je Melania Trump izbrala Kelly Roberts za novo veleposlanico ZDA v Sloveniji?

Predsednik ZDA Donald Trump naj bi za novo veleposlanico v Sloveniji imenoval podjetnico Kelly Roberts, lastnico hotela v Kaliforniji, sta za časnik New York Magazine povedala obveščena vira. Pri njeni izbiri naj bi osebno sodelovala prva dama Melania Trump.
Fotografija: AP
Odpri galerijo
AP

Kelly Roberts je skupaj s soprogom Duaneom Robertsom v zadnjem letu republikanskim kandidatom in odborom prispevala več kot 1,2 milijona dolarjev. Oktobra lani pa je sama za Trumpovo kampanjo prispevala 50.000 dolarjev.

Kot je povedal obveščeni vir, je ameriška prva dama Melania Trump pokazala velik interes, da bi pomagala pri izboru ameriškega veleposlanika v svoji domovini. Predstavili so ji dosjeje več morebitnih kandidatov in podprla je Robertsovo, predvsem zato, ker meni, da bi ZDA najbolje predstavljal predstavnik poslovne skupnosti.

Časnik spominja, da so tako republikanske kot demokratske ameriške administracije v državah, ki niso krizne, kot sta npr. Irak in Afganistan, za veleposlanike pogosto imenovale svoje donatorje, vendar pa od dosedanjih osmih ameriških veleposlanikov v Sloveniji le eden ni bil karierni diplomat in sicer poslovnež Yousif Ghafari. Veleposlanik je bil od maja 2008 do januarja 2009 v času predsednika Georga Busha mlajšega.

Kelly Roberts ima skupaj s soprogom od leta 1992 v lasti razkošen starinski hotel Mission Inn Hotel and Spa v kraju Riverside v Kaliforniji. Je podpredsednica hotela in vsakodnevno sodeluje pri njegovem upravljanju. Njen soprog Duane Roberts je pred nakupom hotela obogatel z izumom zamrznjenega burita.

Kelly Roberts uživa tudi močno podporo republikanskih kongresnikov iz Kalifornije, njeno imenovanje pa še posebej podpira vodja republikanske večine v predstavniškem domu Kevin McCarthy, je še povedal neimenovani obveščeni vir časniku New York Magazine.

Sedanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley je karierni diplomat, ki je bil ob imenovanju tretji človek urada za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu. Na položaju je od februarja 2015.

Več iz rubrike