Airbus, Siemens in Rolls-Royce v razvoj hibridnega letala

Airbus, Siemens in Rolls-Royce so se lotili skupnega projekta, katerega rezultat naj bi bilo hibridno letalo. Prototip naj bi v zraku preizkusili leta 2020. Gre za še enega v sklopu prizadevanj za dosego okoljevarstvenih ciljev EU, ki si prizadeva za zmanjšanje hrupa ter izpustov ogljikovega dioksida in dušikovega oksida.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kot je pred dnevi poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na skupno sporočilo za javnost treh družb, gre za prilagojeno različico štirimotornega reaktivnega potniškega letala british aerospace 146. Namesto dveh običajnih motorjev bi nanj namestili dva električna z močjo dveh megavatov.

Družbe so projekt, poimenovan E-Fan X, utemeljile z besedami, da ciljev EU ne bo mogoče uresničiti s tehnologijami, ki jih poznamo danes. "E-Fan X je pomemben naslednji korak na poti do uresničitve cilja - električnega poleta v bližnji prihodnosti," je dejal Airbusov glavni tehnični direktor Paul Eremenko.

Napovedal je, da bodo v postopku razvoja združili pretekle izkušnje in nova dognanja, do katerih so oziroma bodo njihovi inženirji prišli s pomočjo napredne pametne tehnologije.

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: