Adidasove teniske iz oceanske plastike

Obutev iz trajnostnih virov dobiva nove razsežnosti . V vsakem paru tenisk 11 plastenk.
Fotografija: Arhiv adidas
Odpri galerijo
Arhiv adidas

Adidas je prodal več kot milijon parov tenisk iz plastike, ki so jo pobrali iz morja. Pri tem jim je pomagalo podjetje Parley.

Adidas je novico sporočil ta mesec. Za teniske uporabljajo prejo, ki jo je razvilo podjetje Parley, ki plastiko odvrženo v morje spreminja v polimere, ki jih lahko uporabijo za izdelavo obutve. Za vsak par športne obutve porabijo 11 plastenk, ki so v vezalkah, tkanini za pete, oblogah in pokrivalih za nogavice.

Po izgledu teniske iz oceanske plastike niso drugačne od tradicionalnih tenisk, dodana vrednost pa je recikliranje plastike iz morij, kar bi lahko dolgoročno pozitivno vplivalo na prihodnost obutve.

Milijon parov obutve sicer ni veliko, če to primerjamo z milijoni parov obutve, ki jih Adidas letno proda. A tudi ni zanemarljivo, saj kaže, da povpraševanje po obutvi iz recikliranih materialov narašča.

Adidas je začel s Parleyem sodelovati leta 2016. Sprva so nameravali sodelovati le kratkoročno, lani pa so se odločili za celotno kolekcijo. Adidas nikakor ni edino podjetje, ki se je odločilo izdelovati trajnostno obutev. Allbirds, podjetje znano po teniskah iz volne (prodali so jih milijon), je nedavno na tržišče dalo čevelj narejen in vlaken evkaliptusa. Tudi Nike se je odločil za bolj trajnostno uporabo virov.

Več iz rubrike