65-letniki naj bi pogosteje delili lažne novice v primerjavi z mlajšimi

Ameriška raziskava kaže, da obstaja večja verjetnost, da bodo ljudje, starejši od 65 let, namerno delili napačne ali zavajajoče informacije na facebooku kot vsi drugi odrasli.
Fotografija: Nobena druga demografska značilnost, kot so spol, izobrazba ali politična orinetacija, ni bolje zajela ljudi, ki širijo ponareje novice na družabnih omrežjih. Foto Pexels
Odpri galerijo
Nobena druga demografska značilnost, kot so spol, izobrazba ali politična orinetacija, ni bolje zajela ljudi, ki širijo ponareje novice na družabnih omrežjih. Foto Pexels

Študija, ki je sicer ameriške narave in so jo izvedli na vzorcu 3500 ljudi, kaže, da je težko opredeliti in popredalčkati ljudi, ki na družabnih omrežjih delijo lažne novice. Še najbolj relevanten je kriterij starosti, kar pa kaže na presenetljivo sliko; "fake news" delijo starejši in ne mladi odrasli ali milenjci.
Raziskovalci iz New Yorka so pregledali Facebook v času ameriških predsedniških volitev leta 2016 preverjali, kdo je v takratnjem času širil dezinformacije in prišli do zgornjega zaključka.
Kljub temu, da je praksa namernega objavljanja t.i. lažnih novic še vedno dokaj redek pojav med množicami, se zdi, da nobena druga demografska značilnost, kot so spol, izobrazba ali politična orinetacija, ni bolje zajela ljudi, ki širijo ponareje novice na facebooku ali twitterju. 

Več o raziskavi preberite TU.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: