5 brezplačnih aplikacij, s katerimi boste urili spomin

Pozabljati ... je človeško. A če nam tehnologija lahko pomaga pri pomnjenju, celo urjenju spomina, zakaj pa ne?
Fotografija: Pri pomnjenju in urjenju spomina si lahko pomagamo tudi z vedno prisotno tehnologijo in aplikacijami, ki so na voljo. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pri pomnjenju in urjenju spomina si lahko pomagamo tudi z vedno prisotno tehnologijo in aplikacijami, ki so na voljo. Foto: Jure Eržen/Delo

Vsi se staramo in z leti pridejo tudi, želeli ali ne, starostne težave. Ena od njih je pozabljivost, tudi slabše pomnjenje. Dobra novica je, da si lahko pri pomnjenju veliko pomagamo tudi z vedno prisotno tehnologijo in aplikacijami, ki jih ponujajo. Še več, aplikacije, ki jih (že) imamo na naših mobilnih telefonih, lahko pripomorejo celo k urjenju spomina, saj naše možgane spodbujajo k določenim aktivnostim. Res je, tudi aplikacije lahko naše možgane razgibajo, prevetrijo in jim nenazadnje pomagajo, tam kjer njihova inovativnost ni nujna, recimo pri skladiščenju premnogih (tudi nepotrebnih) informacij. V pokušino ponujamo pet brezplačnih aplikacij za urjenje spomina po izboru spletnega portala Fast Company.
  • Uporabljaj opomnike

Najlepše je, ko so najboljše aplikacije že dostopne na vašem mobilnem telefonu. Težava je le, če jih ne znate uporabljati. Pri organiziranju časa vam lahko pomagajo že Reminder na operacijskem sistemu Apple, kjer lahko veliko doda govoreči Siri ali pa Googlov Pomočnik …  Časovni opomniki delujejo dobro, a razvoj gre v smeri, da bodo lahko določeni tudi lokacijsko, ne več zgolj časovno. To pomeni, da jih boste lahko razvrščali po lokaciji. V praksi to pomeni, da vas bo telefon opomnil, ko boste stopili v trgovino za domače ljubljenčke, da ne pozabite kupiti še hrane za psa, kar ste predhodno napisali v enega od opomnikov.
  • Vadi z možgani

Če iščete aplikacijo, s katero bodo vaši možgani trenirali in se urili v spominu, je aplikacija Peak prava stvar. Brezplačna različica ponuja nabor iger, ki bodo vaše možgane raztegnile, prevetrile in vzpodbudile k urjenju spomina, plačljiva pa bo še personalizirala vaš profil in vam ponujala igre, ki jih v tistem trenutku najbolj potrebujete.
  • Poveži obraze z imeni

Če imate v mobilnem telefonu polno kontaktov, katerim prav zaradi tolikšnega tevila imen težko dodate obraz, je aplikacija Covve prava rešitev za vas. Dosegljiva je na obeh operacijskih sistemih, Apple in Android. Aplikacija omogoča iskanje obrazov po spletnih virih, pregleduje novice o vaših stikih in omogoča, da si zapišete kratke zapiske, po katerih se boste dotičnega spomnili. Aplikacija tudi zbira fotografije vseh oseb iz vašega imenika na svetovnem spletu, ne skrbite, preverja tudi fotografije na njihovih družbenih omrežjih. Brezplačna različica je za običajnega uporabnika zadovoljiva, v plačljivi pa bo skeniranje oseb iz imenika in njihov digitalni odtis še bolj poglobljen.
  • Pametni pišejo

Nekateri ne morejo mimo zapisovanja opomnikov na papir. Pravijo, da le ta prenese vse. Da se njegova čarobnost ne izgubi v poplavi ekranov, je digitalna različica zapisovanje na papir mogoča kot aplikacija na pametnem telefonu. Za Androide obstaja aplikacija Squid, za uporabnike Appla pa PocketJot. Aplikaciji ponujata prazne digitalne liste, na katere lahko zapišete svoje misli, opomnike in pomembne dogodke, ki jih ne smete pozabiti. Aplikaciji sta vaši digitalni »črni knjižici idej in pomembnih zapiskov«.
  • Naj te spomnijo; le toliko, da ne pozabiš

Za tiste, ki uporabljajo Google Chrome, je odličen način pridobivanja informacij iz različnih virov aplikacija Hibou (Chrome Web Store). Hibou uveljavlja koncept »ponavljajočega pojavljanja«. Aplikacija ponovno prikaže vsebino, ki ste jo iskali in najverjetneje nanjo že pozabili. Najprej vas opomni v nekaj dneh, potem pa ima vedno bolj oddaljene opomnike. Intervali opominjanja so prilagodljivi, s čimer lahko opomnike popolnoma prilagodite vašemu načinu hrambe.

Več iz rubrike