40-odstotna rast gradbenih del v primerjavi z lani

Vrednost opravljenih gradbenih del je bila februarja za 11,9 odstotka višja kot januarja in 40,3 odstotka višja kot februarja lani. Visoka rast na letni ravni je predvsem posledica ugodnega vremena, ki je omogočalo delo.
Fotografija: Delo na Slovenski cesti; Ljubljana. Foto: Marko Feist
Odpri galerijo
Delo na Slovenski cesti; Ljubljana. Foto: Marko Feist

Februar je bil drugi mesec zapored z rastjo vrednosti gradbenih del na mesečni ravni. Vrednost del na na stavbah je bila višja za 14,6 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 7,5 odstotka.

Vrednost del na stavbah je bila višja zaradi del na stanovanjskih stavbah - vrednost teh del je bila namreč za 64,5 odstotka višja kot januarju. Vrednost del na nestanovanjskih stavbah je bila za 2,3 odstotka nižja.

Na letni ravni, glede na februar lani, je bila vrednost del na stavbah višja za 46,3 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 33,9 odstotka.

Vrednost del na stavbah so zvišala tako dela na stanovanjskih kot na nestanovanjskih stavbah - vrednost prvih je bila višja za 79,6 odstotka, drugih za 35,3 odstotka.

"Razlog za razmeroma visoko letno rast vrednosti opravljenih gradbenih del so bile predvsem ugodne vremenske razmere, ki so omogočale opravljanje del v mesecu februarju," so zapisali v statističnem uradu.

V prvih dveh mesecih je bila vrednost opravljenih gradbenih del za 20,4 odstotka višja kot v enakem obdobju lani. Vrednost del na stavbah je bila višja za 18,7 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 19,1 odstotka.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: