29. marec 2019: dan, ko bo VB zapustila EU

Britanska premierka Theresa May namerava datum izstopa Velike Britanije iz Evropske unije predpisati z zakonom. »Združeno kraljestvo bo EU zapustilo 29. marca 2019 ob 23. uri po britanskem času,« je zapisala Mayeva. Ob tem je povedala, da je pripravljena še povečati že tako visoko, 20-milijardno ponudbo Velike Britanije za razvezo brexit.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Mayeva je dejala, da bo VB spoštovala zaveze, ki so jih sprejeli v času njenega članstva in da se njihova ekipa ukvarja z različnimi scenariji, s katerimi bi se znatno povečala 20 milijard EUR, ki jih je že »dala na mizo«. Denar ni problem, je pristavil en izmed britanskih ministrov.

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je dejanje ocenil za taktično in jo pozval, naj natančneje pojasni svoje besede. Sir Ivan Rogers, nekdanji britanski veleposlanik v EU, je dejal, da bo morda Velika Britanija v brexit pritaknila še dodatnih 30 milijard evrov, če bo primorana plačati svoj polni 12- do 13- odstotni delež neporavnanih obveznosti Evropske unije v vrednosti 240 milijard, znanih kot reste à liquider. Če prištejemo temu znesku še dolgoročne obveznosti, kot so pokojnine, v višini 10 milijard evrov, lahko račun kmalu naraste do 60 milijard. Britanski konservativni politik Jacob Rees-Mogg se s tem zneskom ne strinja in ga označil za »enostavno smešnega«.

Barnier je javno problematiziral držo Velike Britanije, saj se po njegovem mnenju z odstopom iz EU približuje ZDA v socialnih, okoljskih, zdravstvenih, prehranskih in finančnih standardov. »Združeno kraljestvo se je odločilo zapustiti EU, to odločitev obžalujemo, a spoštujemo. Ali to pomeni, da se bo VB želela oddaljiti tudi od evropskega modela standardov? To vprašanje je skoraj bolj zaskrbljujoče in zelo resno.«

Več iz rubrike

Komentarji: