Vse nared za velikonočni jadralski praznik

STA
Foto: Matej Družnik

Velikonočni prazniki so čas, ko morje pred Izolo in Bernardinom preplavi nešteto belih jader. Konec tedna je za 32. spomladanski pokal Izole prijavljenih 236 jadralcev (178 posadk) iz 11 držav, nastop na 27. Velikonočni regati pa je do danes potrdilo kar 450 tekmovalcev iz 15 držav.

Jadralska kluba Burja in Pirat že tri desetletja organizirata Izola Spring Cup in Velikonočno regato, na katerih se bo letos pomerilo skoraj 700 tekmovalcev iz 15 držav.

Jadralci, njihovi starši in trenerji se že od sobote zbirajo na prizoriščih, medtem ko so gostitelji v polni pripravljenosti, da jih sprejmejo medse in jim pričarajo tisto nepozabno vzdušje, zaradi katerega se športniki radi vračajo že vsa ta leta.

Pomen tako množičnega obiska za promocijo Izole in Portoroža v mednarodnem prostoru je težko izmeriti v številkah, so pa vpliv Velikonočne regate na lokalni turizem lani ocenjevali strokovnjaki s Fakultete za turistične študije v Portorožu in ugotovili, da četrtina udeležencev ustvari med sedem in osem nočitev v hotelih, četrtina je enako dolgo nastanjenih pri zasebnikih, za bivanje pa porabijo povprečno 625 evrov na osebo, so sporočili iz Jadralne zveze Slovenije.

Od jadralskih gostov imajo veliko tudi gostinci, pri katerih posamezniki za hrano in pijačo odštejejo približno 245 evrov, za jadralne pripomočke v času obiska namenijo do 140 evrov na osebo, za spominke 55 evrov, za druge izdelke in storitve pa okoli 77 evrov.

Z vrednotenjem ekonomskega učinka bodo v JK Pirat nadaljevali tudi letos, saj jim študija poleg prihodkov iz gostinske dejavnosti in naslova nočitev nudi tudi natančnejši vpogled v splošno zadovoljstvo obiskovalcev ter skrite potenciale, na katerih lahko svojo ponudbo še izboljšajo.

Organizacija tretje največje regate optimistov v Evropi pa ne predstavlja samo organizacijskih, ampak tudi veliko logističnih izzivov.

Tako Velikonočna regata kot Spring Cup sta velik organizacijski zalogaj, ki ga ne bi bilo mogoče izpeljati brez srčnih prostovoljcev. V organizacijo je namreč vpetih več kot 100 ljudi, ki si večinoma vzamejo dopust, da lahko pomagajo pri pripravah, pa čeprav le za sendvič. Razlog za tolikšno požrtvovalnost se skriva v pripadnosti in želji po napredku, saj se vsi vpleteni obenem učijo novih praks, osvajajo sodobne tehnologije in ohranjajo kondicijo za posebne dogodke, kakršno bo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda 470 julija v Portorožu.

Gostitelji ob vsem tem niso pozabili niti na problematiko ravnanja z odpadki. V ta namen so na osrednjo ploščad namestili pitnik Rižanskega vodovoda, kjer si lahko obiskovalci napolnijo steklenice za vodo, potrudili pa so se poiskati še nekaj drugih okolju prijaznih rešitev. "Da bi se v največji možni meri izognili uporabi plastike, se bodo vsi prisotni po regati odžejali iz papirnatih lončkov, jedi pa bomo stregli na biorazgradljivih krožnikih, h katerim sodi tudi eko-pribor," je na trajnostno naravnanost dogodka opozoril vodja organizacijskega odbora Velikonočne regate, Marjan Matevljič.
Več iz rubrike