Domov Trendi 17. Avgust 2017.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Samo Kupljen

samo kupljen
© Marko Feist
Direktor Bauhausa in vinar.

Vaši čivki so te dni polni Pirana, v enem ste bili kritični do tistih, ki dopustujejo na Hrvaškem, zakaj?

Kdo sem jaz, da bi lahko sodil druge? Kot Pirančan (od leta 1974) spodbujam kolege, da spoznajo našo čudovito obalo. Veliko lepega je očem prikrito in v podrobnostih.

Kdaj zjutraj vstajate, kadar niste na dopustu, kako se začne vaš dan?

Moja ura je 5.30. Ristretto, jogurt, nato na hitro preletim Handelsblatt, Spiegel, Focus, Bild. Če nisem na poti, sem ob 07.00 v upravi.

Koliko dni na mesec ste v tujini?

Odvisno od meseca, na leto pa v povprečju od 40 do 60 delovnih dni. Na Hrvaško grem z avtomobilom, v Nemčijo, Bolgarijo in Srbijo z letalom.

Vaš tekmec, Merkur, je dobil novega lastnika, sklad bo družbo zagotovo naredil bolj konkurenčno. Kaj se bo v njej spremenilo po vašem, kaj to pomeni za vas, se bojite sprememb, ki prihajajo?

samo kupljen | Author: Marko Feist Marko Feist

To je zgodba Merkurja, ne naša. Zanimivo pa bo opazovati, ali je dejanski kupec res ameriški sklad, ko bo kultura hedge skladov srečala slovensko poslovno okolje v podjetju. Mislim, da bodo potrebovali prevajalce, čeprav bodo vsi govorili angleško. Edino, česar se bojim, je toča, ker me pred njo nič ne more rešiti, nobeno zavarovanje, nobena mreža. Vse drugo je v rokah naše ekipe v Bauhausu in naša naloga je, da proaktivno rešimo stvari. Imamo centre med Islandijo in Istanbulom, med Tallinom in Malago, konkurenco, ki ustvari prometa za polovico slovenskega BDP. Vso konkurenco spoštujemo, če nima državne ali politične podpore. Brez nje bi bil tudi naš razvoj bolj počasen. Toda prava konkurenca je danes v internetu, ker je tam prihodnost. Obvladati logistične procese nabave in prodaje, popolnoma nov način oglaševanja so izzivi prihodnosti. Ne velja, da bodo veliki male, ampak hitri počasne. Imamo pa že enega, ki je hiter in zelo velik. Skratka, kot sem rekel pred 16 leti, ko sem prišel v Bauhaus, in to izjavo ima sodelavec še vedno nalepljeno na mizi: Bika je treba za rogove prijeti. Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal.

Letos ste poenotili dobavo za Bauhaus v Sloveniji in na Hrvaškem, znižali torej stroške na račun obsega nakupov, kaj pa cene za kupce?

Poenotene nabavne pogoje smo imeli že prej, saj nismo vrtičkarji, temveč globalni kupec. Je pa res, da na Hrvaškem v nekaterih segmentih spet narekujemo cene na trgu.

Kako se letni časi poznajo v trgovini, kaj so glavni hiti posameznih sezon?

Delo v centrih Bauhausa je izrazito sezonsko in vezano na vreme. Gradnja, adaptacije, vrtnarstvo zahtevajo bolj suho in toplo okolje, saj rastline rastejo, ko je zemlja topla, in večina gradbene kemije deluje optimalno v toplejših razmerah. Naš glavni čas je med marcem in oktobrom. Temu primerni so tudi artikli v tem času: začne se z obdelovanjem zemlje, prek gradbenih odrov in pred zimo konča pri zaključnih delih v gradbeništvu.

Pravite, da vaši hčerki lahko izbirata, kje preživeti proste dneve. Kaj raje izbereta, Obalo ali Jeruzalem, kjer imate vinograde?

Upam, da sva ju z ženo vzgojila v demokratična in radovedna človeka, ki si ne želita biti povprečna, spoštujeta pa druge in drugačno. Bi vi lahko vsak dan jedli jastoga? Verjetno bi vam že tretji dan dišal kakšen domač golaž. In taki sta tudi moji punci: poleti uživata na morju, jeseni in spomladi v zelenem raju, Jeruzalemu. In kot bodočima najstnicama se jima bo Ljubljana zdela najlepše mesto na svetu.

S katerim vinom najraje nazdravite ob posebnih priložnostih z ženo Lidijo?

Odvisno od letnega časa in priložnosti. Včasih je to Bela zvezdica, včasih šipon in seveda vsa vina iz linije Stars of Stiria, na katera sem posebej ponosen.

Izvirate iz družine, ki se je v Nemčiji ukvarjala z gostinstvom. Kaj skuhate najbolje?

Nimam jahte, nimam športnih avtomobilov, ne hodim v igralnice, ne potrebujem praškov, imam samo svojo ženo. Rodil sem se pod točilnim pultom in moja strast je kuhanje. Vsako leto imam en projekt, ki se mu posvetim vse leto. To so bili na primer suši, kruh, noži, govedina, testenine. Naučim se vse od zrna, pasme, temperature in procesov. Čar niso recepti, temveč da obvladaš postopek. Kdo zna danes skuhati jajce, da bo kuhano, rumenjak pa steklen in sočen? Samo stare mame in dobri chefi. Radovednost mojih treh punc me pelje v vedno nove vode in naj drugi sodijo o tem, kaj znam najbolje.

Kdaj greste zvečer spat, kaj je zadnje, kar počnete ob koncu dneva?

Če se le da, zaspim med enajsto in polnočjo. Pred tem se sprostim z glasbo mladih talentov, posebej pevcev.

Kako zmorete opravljati dve službi – vodite Bauhaus Slovenija in Hrvaška in družinsko klet v Jeruzalemu, koliko energije in časa vam sploh ostane za družino?

Ko mi je aprila 2015 umrl oče, ni bilo kaj dosti razmišljati, saj vinogradi zahtevajo takojšnjo in vsakodnevno nego. Vse je stvar organizacije in načina vodenja. Če bi imel v nogometni ekipi enajst messijev, bi bila ta dobra, a ne najboljša. V obeh poklicih moram odkriti, kaj kdo zna najbolje, in te njegove talente prenesti v posamezne delovne procese. Skupaj s tistimi, ki te naloge izvedejo, določim jasne, sledljive in merljive cilje. In če si to naredil in imaš zaupanja vredne ljudi, se lahko sam posvetiš naslednjemu koraku v razvoju vina ali podjetja. Je pa res, da nimam prostega časa, kot si to predstavlja in živi večina ljudi okoli mene. Žal ni prostora za improvizacijo ali bluzenje. Moram biti fokusiran, sicer sistem pade. Marsikdo zaradi tega misli, da sem nečloveški. Toda tisti, ki me res poznajo, vedo, da sem človek, poln emocij, strasti, krvav pod kožo in z velikim srcem do tistih, ki potrebujejo pomoč.

Ni pomembno, koliko časa sem z družino, važno je, da ko sem, nič drugega na svetu ne obstaja, niti jaz ne. Takrat se jim skušam popolnoma posvetiti.

V katerem jeziku sanjate, nemškem ali slovenskem?

Odvisno, koliko sem tisti dan govoril kateri jezik. Po tiho pa štejem in računam še vedno v nemškem.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.