Domov Trendi 13. April 2018.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Rita Gomes aka »Wasted Rita«

wasted rita
© osebni arhiv
Ko sem poskušal najti informacije o Riti Gomes aka »Wasted Rita« na internetu, sem opazil, da zelo dobro skriva svojo osebnost, kljub temu da je poznana ravno zaradi spleta. Rita Gomes je portugalska umetnica in ilustratorka, ki od leta 2011 ustvarja blog Rita Bored, rada razmišlja, piše, riše in izliva dragulje sarkastičnih modrosti, ki odsevajo njeno nekonvencionalno vzgojo v katoliški šoli ob zvokih skupine Black Flag.

Kdo je Rita Gomes? Kako vas kličejo prijatelji? Zakaj »Wasted Rita«?

Sem umetnica iz Portugalske in sem pogosto zdolgočasena in sitna in edini način, da se prebijem skozi to stanje je, da se zaposlim z risanjem ali pisanjem. Moji prijatelji me kličejo Rita, Ri ali »Wasted«. Beseda »wasted« je opomnik, da moram prenehati zapravljati čas in se ne smem bati povedati svoje mnenje ali imeti svoje mnenje. Ta naziv je prišel v moje življenje v obdobju, ko sem končno začela živeti in si pustila, da sem jaz.

V Slovenijo prihajate na oglaševalski festival SOF v okviru Creative Mornings. Ali v Slovenijo prihajate prvič?

To bo moj prvi Creative Mornings, moj prvi SOF in prvič bom v Portorožu. Ampak v Sloveniji sem bila že večkrat. Kot študentka Erasmusa sem pol leta študirala v Ljubljani in leta 2013 sem imela razstavo svojih ilustracij v Kinu Šiška.

Kakšno je vaše mnenje o Slovencih?

Na podlagi šestmesečnega študija Erasmus nimam mnenja o celotni državi, saj sem se v tem času večinoma družila z ljudmi iz Finske. Poleg snega in jezika se mi je Slovenija vedno zdela zelo podobna Portugalski.

wasted rita | Author: osebni arhiv osebni arhiv

Vaše umetniško delo je preprosto. Ali menite, da oblikovalci poskušajo preveč komplicirati?

Sama v tem ne vidim ničesar slabega. Zdi se mi pozitivno, da se ljudje izražajo na različne načine, pa naj bo to komplicirano ali preprosto.

Kakšna so vaša jutra?

Ko ne delam, sedim na kavču s prijatelji in se pogovarjam o vsakdanjih stvareh, ki pa so zelo duhovite in smešne. Pogost pogovor je ravno o filmih, hrani, morju, obali in še več o hrani.

Kje iščete navdih? Je punk še vedno vaša inspiracija?

Moj navdih je vedno človeško bitje. Punk mi je pomagal obvladati moje (slabo) razpoloženje. Osredotočam se na stvari, ki jih počnejo ljudje in ki so trenutno aktualne.

Kakšen je vaš delovni proces, kako nastajajo vaše ilustracije?

Sam proces je težko razložiti, saj gre večinoma za mentalni proces, ki vključuje veliko premislekov in notranjih dialogov in vključuje tudi veliko pop glasbe in veliko punk komadov. Moj proces je bolj mentalen kot tehničen.

Vaša dela so pogosto na meji. Eden izmed njih je tudi »Good girls swallow, rude girls bite hard« – ali želite biti provokativni? Ali menite, da se je veliko lažje izraziti skozi provokacijo?

Vse, kar hočem, je takos in nekdo, s katerim bi delila ves dolgčas.

Da. Po tem, ko sem preživela otroštvo in adolescenco, ki je bila napolnjena z večinoma moško družbo in mizoginističnimi ideali, ko so me učili, da je edini pravi način, da se mora ženska prilagajati moškemu svetu, sem odkrila skupine, kot so Bikini Kill, Dominatrix in Bulimia, in doživela »razsvetljenje«. Po tem sem začela dvomiti o vsem in začela s konstantnim provociranjem in bojem proti patriarhalni vzgoji. Posledično se to izraža tudi v mojih delih.

Kakšno je vaše mnenje o vplivnežih? Vaše ilustracije se resnično dotaknejo ljudi – ali vas imajo za vplivno osebo?

Nisem vplivna, ker ne prodajam izdelkov. Delim ideje in misli, ne izdelkov. Upam, da pridem do ljudi, ker jim dajem občutek, da niso več sami. Naredila sem nekaj oglaševalskih del, predvsem za alkoholne pijače, ki bi se lahko štele v kategorijo izdelkov z vplivom. Sama se trudim, da podam svoje mnenje, ne glede na to kakšno je. S tem pokažem, kaj čutim o izdelku in se obenem zabavam zaradi dejstva, ker oglašujem izdelek. Morda sem ravno zato prenehala prejemati predloge za sodelovanje.

Kateri je najboljši in najslabši del vašega ustvarjalnega dela?

Najboljši del je, da lahko sama storim, kar si želim, predvsem pa, da lahko storim karkoli si želim. Slab del tega pa je, da se moram vsakič, ko ustvarjam ukvarjati sama s seboj.

Če bi se lahko vrnili v preteklost, kaj bi spremenili?

Svoja dela bi podpisovala in začela razmišljati o zaščiti vsega, kar sem dala na splet.

Kateri rek je vaš najljubši?

Nisem ljubiteljica rekov. Sovražim #hashtage (označke) in svojih del ne vidim kot enega izmed njih.

Če bi morali opisati z enim stavkom, kaj bi si želeli početi v življenju?

Vse, kar hočem, je takos in nekdo, s katerim bi delila ves dolgčas.

Kaj menite o oglaševalskih festivalih?

Nikoli še nisem bila na oglaševalskem festivalu, vendar, ob upoštevanju mojih izkušenj z oglaševalci v Lizboni, pričakujem, da bo SOF super. Komaj čakam, da pridem spet v Slovenijo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.