Domov Trendi 03. Marec 2018.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Ksenija Benedetti, šefinja protokola

ksenija benedetti
© Jože Suhadolnik
Šefinja Protokola Republike Slovenije je že od leta 2000.

Sodelovala je pri pripravi in izvedbi številnih državniških obiskov na najvišji ravni doma in v tujini, proslav in drugih za državo pomembnih projektov, za svoje delo je prejela kopico pohval in pisnih zahval, od Bele hiše do španskega kraljevega protokola.

Kdaj zjutraj vstajate?

Zelo različno, najkasneje pa ob sedmih, konec tedna najkasneje ob devetih.

Kakšen je vaš jutranji ritual?

Najprej spijem kozarec tople vode. V naslednji kozarec vode zmešam pol žličke – vem, nezdrave – cedevite in spijem še to. Sledita žlička sveže aloje in žlička cvetnega prahu. Štirikrat na teden zjutraj pol ure intenzivno telovadim. Med tem spijem pol litra zelenega čaja in nato pozajtrkujem, običajno kosmiče z mandljevim mlekom. Kave ne pijem že od januarja. Vmes vstane še Borisov sin Aleks, ki mu pripravim zajtrk ali pa mu ga Boris.

Si oblačila pripravite že dan prej ali zjutraj?

Zjutraj oblačila, ki si jih pripravim dan prej, pobarvam z dodatki: čevlji in nakitom.

Kje najraje kupujete oblačila?

Nakupovanja sem se naveličala že pred desetimi leti. Kadar moram kaj kupiti, pa imam rada trgovino Diffusione Tessile v Trstu, Zaro v Ljubljani in Trstu, spotoma pa kdaj skočim tudi v Maxi ali Namo.

V čem se najbolje počutite?

V hlačah, ker ne potrebujem hlačnih nogavic.

Imate v torbici vedno par novih hlačnih nogavic?

Nujno. In tudi v predalu v pisarni. Se mi je že zgodilo, da so se strgale ob kakšnem obisku in me je rezerva v torbici rešila iz zagate.

Na katero znamko hlačnih nogavic prisegate?

Filodoro in Max Mara.

Včasih so ženske z nošenjem krznenih plaščev izražale prestiž. V svoji knjigi jasno pravite, da je glede na kruto ravnanje z živalmi nošenje krzna sporno in nemoralno. Ste morda tudi vegetarijanka?

Štiri leta sem bila. Zdaj meso uživam enkrat do dvakrat na mesec, ker me, žal, domača klobasa in pršut še vedno včasih premamita. Imam pa pri tem moralne težave in verjetno se bom kmalu mesu odpovedala. Zelo me moti in žalosti mesnopredelovalna industrija z vsemi negativnimi učinki na okolje in družbo, predvsem grozljivo ravnanje z živalmi.

Koliko enot alkohola na mesec spijete, glede na to, da se pogosto udeležujete proslav in sprejemov?

V službi ne pijem, takrat delam in ni časa za hrano in pijačo, niti za klepet. Mogoče na službeni večerji spijem kozarec belega vina. V zasebnem življenju imam rada kvalitetno malvazijo ali pa viski Jameson. To sta moji pijači. Nič fensišmensi.

Ste kdaj prekršili bonton?

Zagotovo. Večkrat.

Kdaj?

Verjetno sem koga poklicala ob prepozni uri, koga napačno naslovila, se včasih preveč glasno smejala … Nisem pa nikoli, vsaj zavestno ne, bila do nikogar žaljiva. Tudi če sem prekršila pravila, se osnove bontona, torej spoštovanja, vedno držim.

Palačinke zvijete ali zložite v trikotnik?

Zvijem. Doma nikoli ne jem po bontonu in s tem tudi nikomur ne težim. Seveda znam pravilno jesti, ampak si ne pustim, da bi me pravila v zasebnem življenju omejevala. Pica je slajša iz roke kot z vilic. In palačinke prav tako.

Katera je vaša najbolj nespodobna navada?

Prehitra vožnja. Čeprav sem se z leti umirila. Včasih tudi prečkam prehod za pešce pri rdeči luči, če se iz vesolja vidi, da ni nikjer nikogar.

Kdaj ste bili zadnjič v zadregi?

Ne spomnim se. Pravzaprav nimam več zadreg. Najbrž to pride s kilometrino pri mojem delu. Če se mi kaj nerodnega zgodi, se najraje pošalim na svoj račun.

Ste bili kdaj v zadregi zaradi drugih?

Tega zaradi profesionalnosti ne smem povedati.

Kako se odzovete, ko tisti, ki bi jih morali, ne upoštevajo vaših nasvetov?

Tako, da jim namenim zelo »lep« pogled. Večina ta pogled razume. Nekaterim pa ni pomoči, tudi če bi vse povedala po zvočniku. Zaradi njih se ne obremenjujem več. Svoje delo vedno opravim po svoji vesti in profesionalno. Držim se reka: Spremeni tisto, kar lahko, zaradi tistega, česar ne moreš, se ne obremenjuj. In imej pamet, da ločiš prvo od drugega.

Koliko knjig na leto preberete?

Različno glede na obdobje v letu. Ampak najmanj deset zagotovo.

Čemu pripisujete razloge za vaš poslovni uspeh?

Ekipi sodelavcev v Protokolu Republike Slovenije in svojemu značaju.

Čemu pa pripisujete razloge za vaš uspeh v življenju na splošno?

Svojim staršem, ki so mi ta značaj privzgojili. In vsem svojim bližnjim, ki mi dajejo moč in polnijo baterije.

Kako se najraje sproščate?

Z druženjem z možem, njegovimi sinovi in vnuki in njihovimi partnerkami, mojimi starši ter prijatelji, ki jih – tistih pravih – ni veliko. Pa s filmi, gledališčem, sprehodi, glasbo, literaturo. In z mojimi mački.

Kateri je vaš najljubši kraj za oddih?

Narava, mesta me ne zanimajo več. Rada imam Istro, slovenske in italijanske hribe, naše in tuja morja, Sočo, Cerkniško jezero, Brkine. Prepotovala sem, predvsem službeno, ves svet, zanimajo pa me še severni sij in fjordi in ledene pokrajine in nekoč se bom zagotovo odpravila tja.

Kako rešujete problem zapovedanih oblačil v poletnih mesecih? Poznate kakšne trike, ki odženejo vročino?

Klima. Šalo na stran, nobenih trikov ni. Včasih je res težko, tako za dame kot gospode. Pri moških oblekah pomaga naravna tkanina, ki diha, lahka volna na primer. Gospem pa petdenske nogavice in prav tako čim lažje naravne tkanine.

Kakšni so vaši večerni rituali?

Hecni. Kadar sva doma, z Borisom gledava križanko Vem in v televizor vpijeva odgovore, če jih gostje v oddaji ne znajo. Kasneje pa pogledava Dnevnik. Pred spanjem berem ali pa mi kaj prebere Boris.

Komentarji 1 Poglejte vse
  • VOGR 12:57 11.februar 2018.

    Prava dama. Večkrat bi se morala oglašati in Slovence naučiti, da je bonton in vljudnost osnova komuniciranja.

Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.