Domov Trendi 23. Januar 2018.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije

jože smole
© Igor Zaplatil
Strokovnjaku za področje socialnega partnerstva in delodajalskih organizacij teče že tretji mandat v ZDS. Pred kratkim je presenetil javnost z izjavo, da se ne strinja s predlogom povišanja minimalne plače.

Te večinoma izplačujejo v tekstilnih, lesnih in gradbenih panogah, ki imajo kljub splošni inflaciji težave s poslovanjem. Dvig plače se mu sicer ne zdi problematičen, obremenitev delodajalcev pa. Predlagal je, da naj se država odpove manjšemu deležu davkov in prispevkov, ki jih dobi iz plač, in tako bo dvig minimalne plače možen in ne bo obremenjeval delodajalcev.

V karieri je opravljal ogromno funkcij, od direktorja podjetja Svila do predavatelja na fakultetah, bil je sekretar na gospodarskem ministrstvu, delal na GZS, predsedoval ZZZS, slovenske delodajalce pa predstavlja tudi v evropskem ekonomskem in socialnem svetu. Prizadevanje za dialog med slovenskimi delodajalci, delojemalci in državo je trenutno njegova najpomembnejša naloga, zato je ob neupoštevanju ideje o nižjih davkih predlagal dvig minimalne plače za 1,7 odstotka.

Kako začnete dan?

Življenje s 613,66 evra neto mesečne plače? V mladosti sem več let preživel v podobnem ekonomskem položaju in lahko zagotovim, da ni bilo lahko.

Nimam ustaljene rutine jutranjega vstajanja. Ob običajnih dveh, ko začnem delo v pisarni, je ta rutina popolnoma drugačna kot takrat, kadar moram potovati v Bruselj, to pa je skoraj vsak teden.

Katere lastnosti mora imeti ­dober vodja?

Imeti mora strokovna znanja, znati prisluhniti sodelavcem, jih znati stimulirati in spodbujati pri njihovem delu. Biti mora spoštljiv, hraber, samozavesten, pošten, pravičen in nepristranski do sebe in drugih ter prilagodljiv.

Kakšno glasbo poslušate?

Rad imam vse vrste dobre glasbe, najraje pa poslušam klasični blues.

Kaj je zadnja stvar, ki jo storite pred spanjem?

Tudi pred spanjem nimam klasične rutine, res pa je, 
da mi največkrat pade knjiga 
iz rok.

Kako se sproščate med prostimi dnevi?

Največkrat z izleti in dolgimi sprehodi po Pohorju, sprošča me tudi delo okrog hiše in branje kakšne dobre knjige. Prosti čas skušam izkoristiti tudi za športe, kot so kolesarjenje, smučanje, plavanje, košarka. Res pa je, da mi tega časa čedalje bolj primanjkuje.

Tri knjige po vašem izboru?

Gabriel García Márquez: Sto let samote, Hermann Hesse: Potovanje v Jutrovo deželo, Milorad Pavić: Hazarski besednjak.

Kateri izziv si želite premagati 
v prihodnosti?

Nikoli nisem imel načrta osvojiti vrha Himalaje ali česa podobnega, ostali izzivi pa se nenehno spreminjajo, še več, pridružujejo se jim vedno novi.

Če bi lahko zbudili od »mrtvih« nekoga, koga bi in kaj bi ga/jo vprašali?

Obudil bi Leonarda da Vincija, enega največjih umov, ki je izumil modele, ki so se pokazali za učinkovite in delujoče tudi 500 let kasneje. Vprašal bi ga, kako je zadovoljen z razvojem in nadgradnjo njegovih idej in kaj bi lahko naredili bolje.

Kakšno je vaše mnenje o napovedani stavki?

Stavka je legitimno sredstvo sindikatov za doseganje ciljev. Kot predstavnik delodajalcev zasebnega sektorja jo vidim kot skrajno sredstvo, saj edino dialog vodi k rešitvam. To pomeni, da se bodo morali po stavki predstavniki sindikatov ponovno vrniti za pogajalsko mizo.

Kakšni bodo učinki te stavke?

Odvisni bodo od nadaljnjih pogajanj med vlado in sindikati, medtem ko predstavniki delodajalcev zasebnega sektorja v ta pogajanja nismo vključeni niti nimamo vpliva, zaradi česar ne morem napovedovati učinkov te stavke. Vsekakor pa menim, da dolgotrajnost teh pogajanj nikomur ne koristi.

Kako si predstavljate življenje s 613,66 evra neto mesečne plače?

V mladosti sem več let preživel v podobnem ekonomskem položaju in lahko zagotovim, da ni bilo lahko. Ne bi pa si drznil predpisovati ljudem, kako naj preživijo s takšnimi prihodki v današnjem času, saj se je družbeno okolje od takrat popolnoma spremenilo. Kot predstavnik delodajalcev, ki za 613,66 evra neto plače plačujejo 953 evrov, pa menim, da je skrajni čas, da se tudi država javno opredeli do vprašanja, zakaj z davki in prispevki ravno tem ljudem jemlje tolikšen delež.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.