Domov Trendi 17. September 2017.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Igor Kadunc

igor kadunc
© Leon Vidic
Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc se je na vrh RTV vrnil iz mirnega pokoja, ker mu, kot pravi, za prihodnost zavoda ni vseeno in ker ga je k temu gnala njegova nemirna narava; v pokoju se je namreč počutil nekoristnega.

V preteklosti je že opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja RTV, krajši čas je predsedoval tudi Filmskemu skladu. O njem lahko zapišemo, da je izredno zanimiv menedžer, saj se je z obema institucijama zapletel v sodni spor. Že kmalu po letošnji zelo prepričljivi izvolitvi se je na Kolodvorski zgodila nova afera. Nameraval je odstaviti direktorico televizije Ljerko Bizilj, ker je presodil, da ni ustrezno ukrepala ob kršenju poklicnih meril in standardov v prispevku o razvpitem hrvaškem glasbeniku, a med svetniki ni dobil zadostne podpore za razrešitev. Ta hip najbolj vročega vprašanja, o reorganizaciji plačevanja prispevka za RTV, ne želi komentirati, trdi pa, da bodo še naprej ustvarjali kakovosten program, pa čeprav brez večjih sprememb in novosti.

VPRAŠALNIK

Kdaj se zjutraj zbujate in kaj zajtrkujete?

Zbujam se med pol sedmo in sedmo uro, kmalu po tem zajtrkujem. Vsako jutro jem različno: kruh z maslom in medom, s sirom in salamo, jogurt, kislo mleko, včasih si privoščim jajčka, umešana ali na oko. Kavo pijem šele, ko pridem na delovno mesto.

Kako začnete delovni dan?

Moj delovni dan se začne že z vožnjo v pisarno, ko pokličem tajnico, kaj je novega v službi. Ko prispem na RTV, ob kavi preberem vsa prejeta e-sporočila in se pripravim na sestanke, ki trajajo tudi do popoldanskih ur. Po tretji uri se začne pravo delo, velikokrat ostanem v pisarni do sončnega zahoda.

Kakšen je vaš najljubši TV-program?

Vsebovati mora veliko prenosov športnih dogodkov in dobrih filmov. Sem namreč športni navdušenec, ki rad spremlja filmsko sceno; rad imam tako starejše, inspirativne, že gledane filme kot nove. Rad prisluhnem tudi poglobljenim razpravam o aktualnih problemih.

Kateri so vaši konjički?

Prvi je jadranje. A sem ne spada le golo jadranje, temveč v preteklosti tudi izdelava jadrnic, zdaj pa nujno popravljanje plovila, čiščenje, barvanje … Ob tem pa še ustvarjanje lesenih izdelkov in vsega, česar sem se ob samogradnji naučil. Zadnje čase ta konjiček malo zanemarjam, čeprav sezone zame še ni konec, ker upam še na kakšen konec tedna jeseni ali celo pozimi. Moj konjiček je prav tako zanimanje za okolico in dogajanje v širši družbi ter prebiranje člankov in kolumn. Ko sem imel še več časa, sem jih pogosto tudi komentiral v pismih bralcev, v zadnjem času pred nastopom funkcije tudi prek različnih kanalov.

Prihodnost javne RTV v Sloveniji?

Poudarjam, da moramo ustvarjati predvsem kakovostne oddaje. Ljudje bodo po novem gledali le posamezne segmente televizijskega programa, saj jih vedno več uporablja časovni zamik pri gledanju televizije in ne izbirajo programa, temveč zanimive oddaje, filme, prenose. Program spremljajo tudi na internetu. Po mojem mnenju je recimo radijska oddaja Studio ob sedemnajstih še vedno dobra znamka, je oddaja, ki jo poslušajo vsi, ki si želijo o aktualni problematiki izvedeti kaj več, saj se v njej soočijo strokovnjaki z različnih področij in poglobljeno predstavijo svoje ideje. Podobno je z Odmevi. Poudarjam tudi, da si bomo še naprej prizadevali za dober program za otroke. Problem je, da pripravljamo oddaje z veliko manj plačniki RTV-prispevka kot druge javne televizije. V Sloveniji je dva milijona ljudi, otrok je še toliko manj, a program mora biti vseeno tehnološko dovršen, kakovosten in izobraževalen. Otroke moramo navaditi na kulturo gledanja poučnih slovenskih oddaj.

igor kadunc | Author: Leon Vidic Leon Vidic

Kaj napovedujete v novi sezoni?

Večjih novosti trenutno žal ni. Ukvarjamo se s tem, da čim več oddaj in programov ostane. Ne pričakujte česa udarnega, ker za to nimamo dovolj denarja. V zadnjem času smo morali povečati plače zaposlenim zaradi napredovanj, prihodki pa so na isti ravni že vrsto let.

Val 202 in RTV SLO velikokrat navajajo kot primera dobre prakse, kako se tradicionalnejši mediji spopadajo s sodobnimi izzivi. Kaj sledi?

Še naprej bomo sledili vsem tehnološkim spremembam. Novice so objavljene na primeren način – čim hitreje na sodobnih omrežjih, nato izčrpneje na radijskih programih in kasneje poglobljeno z video zapisom še na televiziji.

Kaj je zadnja stvar, ki jo naredite pred spanjem?

Umijem si zobe in mirno zaspim. Miren spanec je znak človekovega dobrega delovanja, in s tem resnično nimam težav.

Na RTV ste prišli iz pokoja. Zakaj?

Nekateri so ocenili, da sem primerna oseba za reševanje težav hiše, tudi finančnih. V pokoju sem se počutil nekoliko nekoristnega, in ker mislim, da imam sposobnosti biti dober vodja RTV, sem se odločil kandidirati. Raje se ukvarjam z RTV kakor s tem, ali mi bo na vrtu zrasel peteršilj ali ne. Za RTV mi ni vseeno, zato sem želel imeti besedo pri izzivih, s katerimi se ta ustanova, pomembna za dobro delovanje vsake demokracije, spoprijema. Žal ne poznam veliko ljudi, ki so sposobni to zadevo izpeljati dobro.

Kakšen je epilog dogodka z Ljerko Bizilj?

Spor je dobil zaključek, Ljerka Bizilj ostaja na položaju direktorice TV Slovenija. Nekaj svetnikov je odločilo, da opravlja svoje delo dovolj dobro in da se je ne zamenja. Kot direktor se moram zavedati omejitev pri izbiri sodelavcev, ki so ravno pri programskih vodilnih zelo jasne. Lahko izbereš svojo ožjo ekipo, pri imenovanju programskih vodij pa si omejen. Imajo namreč mandat, ki ni vezan na generalnega direktorja. Zaposlenim in javnosti smo dali jasen signal – v tem zavodu spoštujemo pravila, sicer sprožimo ustrezne postopke, kršitelje doletijo sankcije.

Komentarji 1 Poglejte vse
  • Arbeiter 12:33 19.september 2017.

    Veliko je takih, ki bi se radi vrnili iz pokoja in to zaradi čistega preživetja in ne kot tovariš/gospod Kadunc kateremu je to omogočeno z zvezami. Kdo sploh je ta "gospod", brez katerega TVS ne more shajati? In naj se ...Prikaži več! neha širokoustiti kako bo povečal mesečni prispevek za TV, kateri je že tako na ravni malo bolj renomiranih televizij na pr. BBC, kjer nudijo gledalcu neprimerno več!

Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.