Domov Trendi 07. Marec 2018.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Enzo Smrekar

enzo smrekar
© Aleš Černivec
Predsednik uprave podjetja Droga Kolinska, direktor Strateškega poslovnega področja v Atlantic Grupi, predsednik Smučarke zveze Slovenije, vzor, mentor ...

Primorski poslovnež si je že od malih nog želel postati podjetnik. Sanjal je o veliki restavraciji ali hotelu, a ga je pot zanesla drugam. Zavzema dva zelo pomembna položaja v skupini Atlantic Grupa in je bil ravno pred kratkim že drugič ponovno potrjen (soglasno) za predsednika SZS. Ima več kot 30 let izkušenj na področju menedžmenta, od tega je preživel dve tretjini poslovne poti v multinacionalkah. Ima pestre podjetniške izkušnje s start upi s področja menedžerskega svetovanja in marketinga, znan je tudi kot predsednik upravnega odbora Prve osebne zavarovalnice, d. d., guverner v Amchamu in mentor – coach – številnim mladim podjetnikom in poslovnežem.

Ta vikend je potekala ena izmed večjih športnih prireditev v Sloveniji Pokal Vitranc. Kako dogodek vpliva na slovensko gospodarstvo in lokalni razvoj?

Pokal Vitranc je ena od osmih tekem svetovnega pokala pod okriljem SZS in prav vse so izjemno pomembne za lokalno turistično gospodarstvo, hkrati pa za promocijo Slovenije v svetu, saj so vsi dogodki dobro mednarodno medijsko podprti. Slovenski pokrovitelji imajo izjemno priložnost, da se predstavijo svetu in dogodke uporabijo za mreženje s svojimi poslovnimi partnerji.

Koliko prihodkov Pokala Vitranc je namenjenih Smučarki zvezi Slovenije?

V strukturi prihodkov SZS je zgolj dobrih deset odstotkov iz tako imenovanih državnih virov.

V jedru uspeha sta dobro razumevanje svetovnih trendov in poglobljeno poznavanje potrošnikov na vsakem od številnih trgov.

Če želimo še naprej ohranjati konkurenčnost, mora SZS zagotoviti dodatnih 11 milijonov evrov. Pomemben del teh prihodkov so TV-pravice, članarine Modre kartice, Fun shop, dividende in najemnine ter seveda veliko zvestih pokroviteljev. Prihodki iz naslova posameznih tekem gredo neposredno za dotično panogo v primeru Vitranca za alpsko smučanje in znašajo dobrih 200.000 evrov.

Kakšni so vaši prosti konci tedna?

Konce tedna pozimi namenim praviloma obiskom tekem svetovnega pokala v organizaciji SZS v Sloveniji in drugim pomembnim tekmam v bogatem tekmovalnem koledarju FIS, svetovnim prvenstvom, otvoritvam in koncem sezone, olimpijskim igram. Vmes, če se le da, smučam. Preostanek leta konce tedna z ženo najraje preživljava na vikendu v hrvaški Istri, kjer se ob rekreaciji in vrhunski kulinariki dodobra regenerirava.

Kako obvladujete oba pomembna položaja in vse njune obveznosti?

Ključni so vrhunski sodelavci, ki samostojno opravijo večino nalog. Povsod imam najboljše ekipe, ki jih premore trg. Tako se lahko sam bolj posvečam strateškim usmeritvam, razvojnim projektom in temu, kar je najbolj pomembno za menedžerje, vodenju in razvoju zaposlenih.

Uspeh blagovne znamke Argeta je neverjeten …

V jedru uspeha sta dobro razumevanje svetovnih trendov in poglobljeno poznavanje potrošnikov na vsakem od številnih trgov. Oboje je podlaga za številne ideje, ki sledijo našemu osnovnemu poslanstvu »demokratizacija vrhunskih surovin, okusov in standardov«. Namesto v »veliko in dobro samo za nekatere« verjamemo v poslanstvo »najboljše za mnoge«. To od nas zahteva, da nismo zgolj sledilci, ampak soustvarjalci trendov. Zadnji takšen primer so Argetini zelenjavni namazi na podlagi humusa.

Tri knjige po vašem izboru?

Knjige imajo v našem domu od nekdaj domovinsko pravico, prihajajo v valovih in pokrivajo pestra področja. Tudi zato se težko uprem temu, da ne berem po nekaj knjig vzporedno, odvisno od razpoloženja. Zdaj berem The Black Swan, avtor je Nassim Taleb. Opisuje naključne dogodke, ki jih ne znamo napovedati, imajo pa izjemen vpliv na naše življenje. Berem še Homo deus, Kratka zgodovina prihodnosti avtorja Yuvala Hararija in Predanost Angele Duckworth, ki govori o izjemnem pomenu značaja in vztrajnosti za doseganje ciljev.

Enzo Smrekar | Author: Boris Šuligoj Boris Šuligoj

Kaj je zadnja stvar, ki jo naredite pred spanjem?

Ker spim samo štiri do pet ur na noč, je pomembno, da se pred spanjem umirim, pri čemer mi najbolj pomaga branje ali poslušanje glasbe. Načrtno se zvečer izogibam dnevnim informativnim oddajam.

Kateri izziv pa si želite premagati v prihodnosti?

Na poslovnem področju bom vztrajal, da postanemo z Argeto resnično globalna blagovna znamka. Ko pa govorimo o področju športa, je moja ambicija proaktivno prispevati k temu, da slovenski šport dobi rezultatom primerno obravnavo ter temu primerna materialna in finančna sredstva od državnih inštitucij.

Brez katerih treh tehnoloških napravic si ne predstavljate življenja?

Vsa področja mojega zanimanja, glasba, knjige, povezanost z bližnjimi in svetom v popolnosti zadovoljujeta ipad in iphone. Sicer pa visokokakovostna hi-fi tehnika.

Kam hodite na dopust?

Poleg regeneracijskih koncev tedna, ki jih z ženo preživim v Istri, naju zanimajo daljša neklasična potovanja, kjer se mora nenehno nekaj dogajati. Lani sva prehodila 450 kilometrov Jakobove poti in bila je izjemna izkušnja, ki jo bova še ponovila, morda prihodnjič portugalsko ruto. Letos resno razmišljava o Južni Ameriki in obisku Andov.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.