Domov Trendi 26. Januar 2018.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: dr. Jožica Rejec, prejemnica priznanja za življenjsko delo v menedžmentu

jožica rejec
© Mavric Pivk
Dr. Jožica Rejec je bila skoraj dvanajst let predsednica uprave zelo uspešnega podjetja Domel Holding, ki se ukvarja z elektromotorji. Devetdeset odstotkov jih prodajo v tujino. Podjetje je dr. Rejčeva pred leti rešila pred sovražnim prevzemom ameriške korporacije Ametec tako, da so lastniki postali zaposleni in nekdanji zaposleni. S podjetjem je povezana 39 let, na začetku leta pa je izpolnila pogoje za upokojitev. Pravi, da se ji zdi prav, da se umakne in da priložnost drugim.

Novemu predsedniku uprave je ponosno predala moderno in zdravo podjetje, ki ima še veliko priložnosti za rast in razvoj. Upravni odbor Združenja Manager ji je sinoči podelil priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta in naslov pospremil z izjavo, da se je podjetje v času njenega vodenja razvilo v uspešno in svetovno konkurenčno podjetje ter doseglo visoko spoštovanje. Poudarili so njen avtentični način vodenja na podlagi vrednot, spoštovanja vsakega posameznika, sodelovanja in zaupanja ter njen izjemno razvit čut za skupno dobro.

Kako začnete dan?

Dan začnem z zajtrkom.

Katere lastnosti mora imeti dober vodja?

Biti mora pošten, povezovalen, strokoven in zgled za to, kar pričakuje od drugih.

Kakšno glasbo poslušate?

V avtomobilu izbiram postaje, ki predvajajo predvsem slovensko glasbo, doma pa rada poslušam klasiko.

jožica rejec | Author: Mavric Pivk Mavric Pivk

Kaj je zadnja stvar, ki jo storite pred spanjem?

Naredim kratek povzetek dneva in se zahvalim za preživet dan in vse ljudi, ki sem jih srečala, ter razmislim o najpomembnejših načrtovanih aktivnostih prihodnjega dne.

Kako je po upokojitvi glede na to, da je za vami tako uspešna kariera predsednice uprave Domela?

Prve tri tedne sem izpolnjevala poslanstvo babice in dneve preživljala z vnuki. Naslednji projekti so ureditev doma, nekaj prenov in potovanje.

Tri knjige po vašem izboru?

Martin Kojc, Učbenik življenja; Danah Zohar, Duhovni kapital; Brina Svit Noč v Raykjaviku.

Kateri izziv si želite premagati v prihodnosti?

Že v srednji šoli in na fakulteti sem bila večinoma v moški družbi, zato s tem nisem imela težav. Samozavesti in zagovarjanja stališč sem se učila od njih.

Praktično učenje podjetnosti po programu Junior Achievement – to je povečati število srednjih šol, na katerih izvajajo program, jih povezati z lokalnimi podjetji, da bi ministrstvo za šolstvo program priznalo kot enega od možnih izobraževalnih programov podjetnosti (upati si poskusiti, delo v timu, obvladovanje časovnih rokov, praktična, ne tvegana izkušnja trga in finance).

Če bi lahko od »mrtvih« zbudili nekoga, koga bi in kaj bi ga/jo vprašali?

Mater in očeta bi vprašala o podrobnostih njunega življenja, sorodnikih, načinu življenja …

Kako ste se počutili kot ženska v tako moško obarvani panogi?

Že v srednji šoli in na fakulteti sem bila večinoma v moški družbi, zato s tem nisem imela težav. Samozavesti in zagovarjanja stališč sem se učila od njih. Odprta in spoštljiva komunikacija je počasi ustvarila zaupanje na obeh straneh. Prav zaradi različnih pristopov in načina razmišljanja smo našli odlične rešitve.

Podjetje Domel svoje produkte izvaža po vsej Evropi, na Kitajsko in drugam. Čeprav ste se pred kratkim upokojili, kakšno prihodnost napovedujete podjetju?

Podjetje ima uvedene sisteme za nove projekte, povečanje produktivnosti, zmanjševanje stroškov, izobraževanje in razvoj karier ter spodbujanje in nagrajevanje inovativnosti ... Poleg tega se zaposleni zavedajo, da je za dolgoročni obstoj nujno treba iskati vedno boljše rešitve. Prepričana sem, da bo Domel še dolgo uspešno podjetje. Krize in težave pa so vedno priložnost za še večje spremembe.

Kakšne bodo po vašem mnenju trajnostne inovativne rešitve čez petdeset let?

Informacijsko povezane rešitve, z majhnim vplivom na okolje.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.