Domov Trendi 12. Oktober 2017.

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Dr. Jaka Vadnjal

jaka vadnjal
© Aljaž Repnik
Doktor, a rocker po duši, Jaka Vadnjal je diplomirani strojnik, ki je kasneje magistriral na ljubljanski ekonomski fakulteti in leta 2005 tam tudi doktoriral. Od nekdaj je delal v gospodarstvu, za širjenje duha se je veliko izobraževal tudi v tujini: na Škotskem, v ZDA, Italiji in Angliji. Uspešno je deloval v različnih odborih v evropski komisiji v Bruslju, bil je predavatelj in dekan na Gea Collegeu ter direktor Znanstveno-raziskovalnega inštituta.

Dr. Vadnjal je zdaj tudi predsednik uprave Hranilnice Lon. Prav v Lonu so pred kratkim postali prvi svetovni ponudnik kuponov v bitcoinih na bankomatu.

VPRAŠALNIK

Kdaj se zjutraj zbujate in kakšni so vaši jutranji rituali?

Zbujam se med šesto in pol sedmo. Dan začnem s kozarcem vode in kavo, všeč mi je, če se mi ne mudi. Malo telovadim, berem in na telefonu preverim, kaj je novega. Vmes zajtrkujem, opravim higienske zadeve in se oblačim.

Kaj zajtrkujete?

Sem bolj beljakovinski jedec. Kaj mesnega in kos sira na kruhu imam najraje. Včasih zajtrkujem jajca, ribe, tudi sadje. Vedno kavo.

Kako začnete delovni dan?

V službo pridem okoli osmih. Edini stalni začetek je najboljša turška kava, močna in sladka, ki jo skuhata sodelavki Lidija in Teja. Pogosto jo pijem že na prvem sestanku. Če jutranjega sestanka ni, preletim novice, elektronsko in običajno pošto ter podpisno mapo. Niso redki dnevi, ko sploh ne sedem za pisalno mizo in ne vključim računalnika, ker se dogaja toliko drugega.

Kakšno glasbo poslušate?

Rock, z njim sem zrasel. Angleški, ameriški, jugo, tudi v Sloveniji je na to temo mogoče slišati kar veliko dobrega. V avtomobilu vedno, doma pogosto, včasih tudi v pisarni, kadar sem sam. Brez glasbe včasih ne morem dobro razmišljati.

Kateri so vaši hobiji?

S prijatelji imamo že 35 let rock skupino Melanholiki, v kateri igram bobne. Pred leti smo imeli skoraj ponarodelo uspešnico O, Anja. Še vedno vadimo vsak petek in na leto odigramo okoli deset koncertov. Z družino rad potujem in že od nekdaj tudi rad fotografiram. Kar veliko berem in zadnje leto me navdušuje Kindle. Ko izvem za dobro knjigo, jo poiščem, pritisnem »kupi« in že jo berem.

Kaj je zadnja stvar, ki jo naredite pred spanjem?

Spat hodim zadnji. Po navadi sistematično ugašam luči, ki jih pustijo prižgane moji sostanovalci.

Kako skrbite za splošno zdravje?

Enkrat na teden igram košarko, zelo mi je všeč tudi golf, ki pa mu za zdaj nisem namenil dovolj časa. Veliko se sprehajam in občasno tečem. Poskušam se redno prehranjevati in se izogibam praznjenju hladilnika pozno zvečer.

bitcoin kriptovaluta | Author: Pixabay Pixabay

Kdaj ste kupili prvo kriptovaluto?

Prvi bitcoin sem kupil pred približno dvema letoma. Zlikovci so s programom »ransomware« vdrli v domači računalnik, zaklenili vse datoteke, in ker je bilo med njimi veliko dragocenih, smo se odločili plačati odkupnino. S kapuco na glavi sem kupil prve bitcoine na bitcoinomatu. Čeprav je bilo jabolko kislo, sem se naučil, da plačilni promet z bitcoini deluje brezhibno. Nekaj sekund po nakazilu sem od zlikovcev dobil zahvalo in spletno povezavo, s katere sem si snel program za odklepanje datotek. Bančna transakcija nekam v azijski del nekdanje Sovjetske zveze bi trajala več dni …

So kriptovalute naslednji finančni balon?

To je zelo mogoče. Vsaka naložbe, katere vrednost zelo hitro raste, je potencialno balon. Vprašanje pa je, ali balon poči ali pa samo malo pušča. Sam imam v kriptovalutah zgolj okoli tisoč evrov in tega ne štejem kot naložbo, ampak kot laboratorijski eksperiment. Verjamem, da se bo na tem področju v prihodnosti še veliko dogajalo in preprosto želim biti o tem dobro poučen.

Zakaj ste se kot hranilnica odločili za tak bankomat?

Vaučerje za nakup bitcoinov bomo v nekaj dneh ponudili na vseh naših bankomatih. Bankomat je drag in slabo izkoriščen kos bančne infrastrukture, ki tehnično omogoča več kot le dvig gotovine. V razmisleku, kaj bi še lahko ponudili na bankomatih, smo vzpostavili tudi stik s partnerskim podjetjem Bitins in skupaj s podjetjem Keas, ki vzdržuje naše bankomate, smo se hitro združili v za vse zanimivem izzivu. Šlo je za kombinacijo več dejavnikov, res pa je, da smo zanimanje za kriptovalute zaznali tudi pri naših strankah.

Kakšna je prihodnost plačevanja?

Že zdaj je plačevanje zelo raznovrstno. Ponudnikov alternativ je veliko, z novimi direktivami pa bodo najpreprostejše storitve postale skoraj javno dobro. Gotovina bo vse bolj izginjala, namesto plastičnih kartic se uveljavljajo mobilne aplikacije. Plačila se selijo na socialna omrežja, platforme mobilne telefonije, spletne in mobilne banke sploh niso več omembe vredne. In zdaj se vse bolj uveljavljajo kriptovalute. Zelo velika gneča bo.

Kako komentirate dejstvo, da Hranilnica Lon ni zrasla v banko?

Lon še ni zrasel v banko. Izpolnjujemo vse pogoje. Pridobiti bo treba še razumevanje in podporo delničarjev.

Kakšna je sploh razlika med banko in hranilnico?

Pravzaprav je ni. Zakonska razlika je samo v minimalnem osnovnem kapitalu, ki za hranilnico znaša milijon, za banko pa pet milijonov evrov. Hranilnica lahko opravlja vse bančne posle, za katere pridobi dovoljenje. Lon ima kapitala več kot pet milijonov evrov. Z vidika poslovanja torej ni nobene bistvene razlike.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.