Domov Trendi 13. September 2017.

Slaščičarne se večinoma požvižgajo na alergene

kava hrana
© Pexels
Najslabše ocenjene Piran, Ilich, Lolita in Brioni.

Niti ena od 16 slaščičarn, ki so bile zajete v ocenjevanje označevanja alergenov v živilih in znanja osebja o njih, ni dobila ocene zelo dobro, le tri so se odrezale dobro, vse ostale pa so bile ocenjene pomanjkljivo oziroma nezadovoljivo, je pokazalo preverjanje označevanja alergenov v ponudbi slaščičarn, ki so ga opravili Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR).

Strokovnjaki omenjenega inštituta so se v 16 slaščičarn v šestih slovenskih mestih odpravili julija. Obiskali so jih kot običajni potrošniki, s predpostavko, da imajo eno od alergij na hrano. Pregledali so, kako na prodajnem mestu navajajo alergene, ter preverili, kako dobro je osebje v njih podučeno o alergenih in kako skrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije zaradi uporabe istih kuhinjskih pripomočkov. Najslabšo skupno oceno nezadovoljivo – tako glede ocene prodajnega mesta kakor znanja in načina dela osebja – so dali slaščičarnam Piran v Piranu, Ilich v Mariboru, Loliti v Ljubljani in Brioni v Kranju.

Seznama oziroma pisnih informacij o alergenih na prodajnem mestu niso dobili v štirih slaščičarnah, ki so dobile oceno nezadovoljivo: Lolita in Vigo ice cream v Ljubljani, Mignon v Portorožu in Brioni v Kranju. Kot pomanjkljiva pa so ocenili prodajna mesta z napisom, naj stranke za informacijo o alergenih povprašajo osebje. Takšno oceno je dobila Slaščičarna Zvezda v Ljubljani. »Kaznovali smo tudi prodajna mesta v slaščičarnah, kjer je bil seznam sicer objavljen na vidnem mestu ob ponudbi, vendar je bil presplošen in se je nanašal na celotno ponudbo. Za tak seznam bi lahko rekli, da hkrati pove vse in nič, za potrošnika z alergijo pa je nekako tako, kot bi mu kdo pred nosom zaloputnil vrata, saj v takem primeru ne more izbrati ničesar iz ponudbe,« so zapisali na spletni strani potrosnikovzoom.si, kjer so predstavljeni rezultati ocenjevanja.

Pomanjkljiva oznaka žita in oreščkov

Med pregledanimi slaščičarnami so le redke, ki so imele označene informacije o alergenih za celotno ponudbo živil. Celotno ponudbo, vključno z napitki, so našli le v slaščičarnah Dulcis in Cacao v Ljubljani ter Kroštola v Kopru. Med pomanjkljivostmi pri navajanju informacij o alergenih je tudi nepopolno označevanje glutena. Večinoma je označeno le, da izdelek vsebuje gluten, ne pa tudi, za katero vrsto žita gre, npr. za pšenico, rž, ječmen … Ta informacija je pomembna, saj so posamezna žita lahko vir drugih alergenov (npr. specifičnih beljakovin v žitu). Pomanjkljivo so označeni tudi oreščki, kjer ponudniki pozabijo označiti, za katero vrsto oreščkov gre, npr. mandeljne, lešnike, orehe … Ni nujno, da je potrošnik alergičen na vse vrste oreščkov.

Ne zanašajte se le na znanje osebja

Poleg pisnih informacij o alergenih v ponudbi slaščičarn so ocenjevalce zanimali tudi znanje osebja, zaposlenega v slaščičarni, in način dela oziroma preprečevanje navzkrižne kontaminacije z alergenom. Slednje so preverili preko ločevanja pribora pri strežbi sladoleda. Le v petih od skupno 16 slaščičarn je bilo ločevanje pribora ustrezno, in sicer so imeli za vsako vrsto sladoleda posebno lopatko.

Osebje je po njihovih ocenah večinoma zelo slabo poučeno o alergenih v hrani in o tem, kateri alergeni so prisotni v živilih, ki jih prodajajo. »Ko smo jih povprašali za priporočilo izdelka brez določenega alergena (npr. mleka, soje, glutena), so bili večinoma presenečeni, pogosto so kaj priporočili bolj kot na pamet. Ko smo jih povprašali, kako prepričani so o svojem priporočilu, so se posvetovali z drugim članom osebja ali pa prinesli seznam, češ naj si sami izberemo ustrezen izdelek.« Najboljše znanje osebja o alergenih so zasledili v Sladoledarni in v slaščičarni Kroštola v Kopru.

Označevanje alergenov v živilih in pijači v obratih za pripravo hrane je obvezno od decembra 2014. Uredba o zagotavljanju informacij potrošnikom navaja, da morajo biti točne informacije o prisotnosti alergenov v živilih zagotovljene tako na predpakiranih živilih, ki jih kupi v trgovini, kot pri nepredpakiranih, ki so na voljo npr. v slaščičarnah. Strokovnjaki iz MIPOR so o ugotovljenih kršitvah obvestili upravo za varno hrano, ki je pristojna za nadzor nad živili.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.