Domov Trendi 21. Februar 2018.

S pomočjo virtualne resničnosti proti fobijam

virtualna resničnost višina
© phobius.at
V avstrijski prestolnici so odprli center za premagovanje fobij Phobius, kjer s pomočjo virtualne resničnosti zdravijo različne vrste fobij, kot so na primer strah pred zaprtimi prostori, pajki, nevihtami, letenjem, višino in nastopanjem.

Dvigalo vas odpelje na vrh nebotičnika, nato se odprejo vrata. Pred vami se razprostira pogled na celo mesto, iz dvigala pa vodi samo ozka lesena deska. Čeprav gre le za virtualno resničnost, bi se ob pogledu navzdol marsikomu zatresla kolena. Nato iz zvočnika zaslišite glas: »Ko boste pripravljeni, stopite na desko.«

Center Phobius že od 60. let prejšnjega stoletja povezuje terapijo soočanja s fobijami in tehniko virtualne resničnosti. Fobije nastanejo zaradi dolgotrajnega izogibanja soočenju z določenim strahom, trdita psihologa in ustanovitelja Phobiusa, Christian Dingemann in Johannes Lanzinger. Na določene stvari, ki v nas vzbujajo strah, se telo odziva s stresom. Da bi se izognili temu stresu, se izogibamo situacijam, v katerih bi bil soočeni s svojim strahom. Dokazano uspešna terapija za premagovanje fobij je terapija soočanja. Na ta način pacienti dojamejo, da je njihov strah pretiran, in prevzamejo nadzor nad situacijo.

»Pacienta seveda ne izpostavimo že takoj orjaškemu pajku. K terapiji spada poleg soočenja s strahom tudi učenje metod, kako se s tem strahom spopasti. Pri tem uporabljamo tako umske kot tudi telesne tehnike. Ko se jih pacient nauči, ga najprej soočimo z manjšim dražljajem. Šele ko se na tej stopnji počuti varnega, napreduje s terapijo,« je povedal Johannes Lanzinger.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.