Domov Trendi 07. Februar 2018.

Prosti čas: Kam na pustni karneval?

pust
© Pixabay
Pust, običaj odganjanja zime, so Rimljani praznovali že pred 2000 leti po vseh večjih mestih Rimskega imperija – pa tudi v Ljubljani (Emoni) in Ptuju (Poetoviu). Takrat so mesta zavzele maske in strašile prebivalce, otroke pa obdarovale s sladkarijami ali denarjem.

Sicer pa ime pust pravzaprav pomeni post in izvira iz krščanskega običaja postenja 40 dni pred veliko nočjo. 

Pustna sobota in pustni torek bosta letos 10. in 13. februarja, čeprav se pust začne že na debeli četrtek, 8. februarja. Največje pustne povorke pripravljajo na Ptuju, v Ljubljani, Kopru in v Cerknici, pestro pa bo tudi po drugih krajih po Sloveniji in čez mejo.

PTUJ

Če želite izkusiti pravo slovensko pustno rajanje, potem je Ptuj z legendarnim kurentovanjem prava izbira. Letos bodo pustni program začeli že 2. februarja, trajalo pa bo vse do 13. februarja, ko bodo pokopali pusta in tako zaključili Ptujsko norijo za leto 2018.

LJUBLJANA

V prestolnici bodo pustne priprave začeli na pustno soboto, 10. 2., z Zmajevim karnevalom, ko bo šel pustni sprevod od Brega, Novega trga, čevljarskega mostu, Mestnega trga, Strijarjeve ulice, Prešernovega trga in Wolfove ulice, zaključil pa se bo na Kongresnem trgu. K povorki so povabljene tudi pustne tematske skupine.

CERKNICA

Od debelega četrtka, 8. 2., do pepelnične srede, 14. 2., se bo Cerknica spremenila v Butale, pisane cerkniške ulice pa bodo naselili tradicionalni pustni liki. Vrhunec dogajanja bo nedeljski festival, ki je zadnje čase eden največji v Sloveniji. Butalce v sebi boste lahko prebudili torej že 8. 2., ko bodo v Cerknici (v Butalah) »žagali babo« in prevzeli oblast!

KOPER

Že deseto leto zapored bodo v sklopu Istrskega karnevala na pustno soboto, 10. februarja obalo zavzele pustne skupine, etnografske maske in pustni vozovi. Slovenska obala letos obljublja bogato karnevalsko dogajanje, ki bo (po vsej verjetnosti) še s soncem obsijano.

Bi raje pustovali nekje čez mejo?

Celoten članek preberite na GoodLife

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.