Prodaja šampanjca v lanskem letu dosegla rekordne vrednosti

Kljub omejenemu delovanju restavracij in barov je prodaja šampanjca v letu 2021 dosegla rekordnih 5,5 milijarde evrov.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Tudi lansko leto so zaznamovali dolgotrajni koronski ukrepi, zaradi katerih so bili več mesecev zaprti bari in restavracije po Evropi ali pa je bilo njihovo delovanje zelo okrnjeno. Kljub temu se to ni odražalo pri prodaji šampanjca. Ta je namreč v letu 2021 dosegla rekordnih 5,5 milijarde evrov, so sporočili iz francoskega združenja proizvajalcev šampanjca.

Leta 2020, prvo leto pandemije, je prodaja šampanjca zaradi omejitvenih ukrepov najprej upadla za 20 odstotkov, lani pa se je nato povečala za 32 odstotkov, kar je pomenilo prodanih 322 milijonov steklenic šampanjca. Tolikšno povečanje povpraševanja je presenetilo marsikaterega proizvajalca. Posledično so se pojavljale težave s pomanjkanjem zalog, poroča francoska tiskovna agencija.

image_alt
Slovenska vina letos prejela 6 zlatih in 2 platinasti medalji

Še posebej močno povpraševanje v angleško govorečih državah

Lani se je prodaja šampanjca na francoskem trgu povečala za 25 odstotkov (142 milijonov steklenic), s čimer so bili doseženi rezultati iz leta 2019, ko še ni bilo pandemije. Hkrati so iz Francije izvozili kar 180 milijonov steklenic. Še posebej močno povpraševanje je bilo zaznati v angleško govorečih državah.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kot ugotavljajo v francoskem združenju proizvajalcev šampanjca, so bili tako dobri rezultati delno posledica obnavljanja zalog v restavracijah, delno pa tega, da so se potrošniki v večji meri odločali za nakup zalog v trgovinah, razvajanje s to priljubljeno pijačo pa so si privoščile v zavetju domačega okolja.

Šampanjec ni sopomenka za peneče vino

Poimenovanje šampanjec veliko ljudi uporablja kot generični izraz za vsako peneče vino, kar pa ni pravilno. V državah EU se lahko izraz uporablja le za tisto peneče vino, ki je bilo pridelano v francoski vinski regiji Šampanja.

Tako vino se proizvaja iz grozdja po pravilih, ki med drugim zahtevajo sekundarno fermentacijo vina v steklenici za ustvarjanje karbonizacije, posebne vinogradniške prakse in pridobivanje grozdja na poseben način, ki je značilen za regijo.

image_alt
Gozdni turizem v Kranjski Gori

Šampanjec se praviloma prideluje iz grozdja modri pinot, pinot meunier in chardonnay. V manjših količinah so lahko prisotni tudi beli pinot, sivi pinot, arbane in petit meslier. Zakon o označevanju šampanjca določa, da se pri njegovi pridelavi lahko uporablja samo grozdje, pridobljeno v skladu s pravili o označevanju na posebej določenih parcelah znotraj označbe.

V vinski regiji Šampanja se sicer nahaja več kot sto šampanjskih hiš in 19.000 manjših vinarjev. Ti upravljajo približno 32.000 hektarjev vinogradov v regiji.

image_alt
Temna stran čokolade

Več iz rubrike