Domov Trendi 07. Maj 2018.

Newyorški hotel Plaza postaja svetovna znamka

plaza new york
© Shutterstock
Vlagatelj iz Dubaja Šalal Kan, ki je skupaj s partnerjem Kamranom Hakimom odkupil leta 1907 odprti newyorški hotel Plaza, pravi, da bo hotel spremenil v svetovno znamko. Prvo Plazo bo najverjetneje odprl v Združenih arabskih emiratih, po sedanjih načrtih do leta 2020.

Kasneje bo hotele s tem imenom verjetno odpiral še na Kitajskem in v Evropi, vendar še išče lokacije. Najprej morata s Hakimom prevzeti ključe, kar naj bi se zgodilo 25. junija. Pogodba za 600 milijonov dolarjev naj bi bila že dokončana.

Luksuzen hotel z 20 nadstropji, ki leži ob jugovzhodnem delu Centralnega parka na Manhattnu, je danes sicer deloma spremenjen tudi v luksuzna stanovanja. Leta 2012 je poslopje za 570 milijonov dolarjev kupil indijski konglomerat Sahara India Pariwar, ki je postal 75-odstotni lastnik. Leta 2016 je savdski tajkun Al Valid bin Talal hotel prevzeti večinski delež, a mu ni uspelo.

Kan in Hakim lahko odpirata Plaze po svetu, vendar pa v newyorško ne bosta mogla posegati. Poslopje je namreč od leta 1969 zaščiteno kot spomenik s strani mesta New York, od leta 1986 pa je tudi nacionalni spomenik ZDA.

Hotel je znan vsem turistom, ki obiskujejo New York. Malce južneje po Peti aveniji za vogalom je Trumpova stolpnica, v hotelu so snemali filme, v njem pa je rad prenočeval nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.