Domov Trendi 10. Oktober 2017.

Z bitcoini do državljanstva in vstopa v 113 drugih držav

Vanuatu
© Reuters
Otoška država Vanuatu v Tihem oceanu je prva država na svetu, ki je za program pridobitve statusa državljanstva sprejela plačila v kriptovalutah, natančneje v bitcoinih.

Trenutna vrednost bitcoina znaša okoli pet tisoč ameriških dolarjev, kar pomeni, da bi državljanstvo, vredno nekaj čez 200 tisoč dolarjev, z naložbenim programom stalo okoli 40 bitcoinov.

Republika Vanuatu se nahaja slabih dva tisoč kilometrov vzhodno od Avstralije in Nove Gvineje blizu Fidžija ter je vulkanskega izvora.

Ker je republika članica Commonwealtha, državljanstvo zagotavlja brezvizumska potovanja v 113 državah, vključno z Združenim kraljestvom, Rusijo in državami Evropske unije. Ob tem Vanuatu promovira tudi svoje nizke davke za kupce državljanstev in dostop do vladnih agencij, ki se ukvarjajo z vozniškim ter delovnim dovoljenjem.

James Harris, generalni direktor mreže Informacijskega centra Vanuatu, je dejal: "Obstaja nekaj sumov o uporabi kripto valute pri finančnih transakcijah, nekateri se celo bojijo, da je valuta povezana z nezaželenimi dejavnostmi, v resnici pa je ravno obratno, saj kripto valuta obstaja v popolnoma sledljivi knjigi, kjer je vidna celotna zgodovina njenega ustvarjanja in trgovanja", je dejal.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.