Domov Trendi 12. Oktober 2018.

Koloidno srebro je izredno škodljivo in za uporabo ni dovoljeno

© Pixabay
V Evropski uniji uporaba koloidnega srebra za prehranska dopolnila, kot aditiva pri plastičnih materialih v stiku z živili, za igrače in za nobena zdravila ni dovoljena.

V zadnjem času v Sloveniji opažamo trend povečanega zavajajočega oglaševanja uporabe koloidnega srebra, pri katerem se navajajo neresnice ali polresnice, opozarja Nacionalni inštitut za varovanje zdravja. V Evropski uniji uporaba koloidnega srebra za prehranska dopolnila, kot aditiva pri plastičnih materialih v stiku z živili, za igrače in za nobena zdravila (zaradi pomanjkljive varnosti, kakovosti in učinkovitosti ter nesprejemljivega razmerja med koristjo in tveganjem) ni dovoljena.

Nanosrebro lahko vstopi v telo z zaužitjem, skozi kožo ali z dihanjem. Ko nanodelci srebra vstopijo v telo, jih telo ne more popolnoma izločiti. Največ so jih našli v vranici, jetrih in ledvicah pa tudi v testisih in možganih. Rezultati različnih toksikoloških študij kažejo na njihovo strupenost za jetra, njihov vpliv na imunski sistem ter možno genotoksičnost.


PREBERITE ŠE:


Strupenost ionskega srebra (Ag+) in njegov učinek na človeka sta že dolgo znana. Lahko poškoduje žive celice na različne načine, kar je tudi osnova njegovega antimikrobnega delovanja. Antimikrobno delovanje nanodelcev srebra delno temelji na sproščanju srebrovih ionov, vendar ima lahko tudi drugačne mehanizme delovanja, ker imajo nanodelci lahko drugačne lastnosti od večjih delcev in ionov. Nanodelci srebra lahko vstopijo v celice živih bitij in v celicah kontinuirano sproščajo srebrove ione. Vplive na celice še raziskujejo. Znani neželeni učinek dolgotrajne izpostavljenosti srebru v vseh oblikah (tudi nanosrebru) je argirija – trajno sivomodro pobarvanje kože, las ali oči.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.