Koliko državljanov nečlanic EU živi v državah Evropske unije?

Kolikšen odstotek prebivalstva Evropske unije je nerezidentov EU in katere države imajo največje število prebivalcev izven EU?
Fotografija: Koliko državljanov nečlanic EU živi v državah Evropske unije? Foto: Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Koliko državljanov nečlanic EU živi v državah Evropske unije? Foto: Yves Herman/Reuters

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je leta 2021 v državah EU živelo 23,7 milijona državljanov nečlanic EU, kar je 5,3 odstotka celotnega prebivalstva EU.

image_alt
Fed je izvedel največji dvig obrestnih mer v zadnjih dvajsetih letih

Številka vključuje tudi približno milijon državljanov Združenega kraljestva, ki ni več članica EU. Povedano drugače: približno 13,7 milijona državljanov EU živi v tuji državi Evropske unije.

Državljani držav, ki niso članice EU, v primerjavi z nacionalnim prebivalstvom predstavljajo večino nedržavljanov v večini držav EU.

Najvišji delež nedržavljanov v Luksemburgu

Kot poroča Eurostat, je bilo največ nedržavljanov, ki živijo v državah članicah EU, v Nemčiji (10,6 milijona ljudi), Španiji (5,4 milijona), Franciji in Italiji (obe 5,2 milijona). Nedržavljani v teh štirih državah članicah skupaj predstavljajo 70,3 odstotka skupnega števila nedržavljanov, ki živijo v vseh državah članicah EU.  

Slovenija je del družine 27 držav članic EU. Foto: Leon Vidic/DELO
Slovenija je del družine 27 držav članic EU. Foto: Leon Vidic/DELO

Samo v Luksemburgu, na Cipru, v Avstriji, Belgiji, na Irskem, Nizozemskem in Slovaškem je bila večina nedržavljanov prebivalcev drugih držav članic EU. V Luksemburgu na primer 47 odstotkov prebivalstva sestavljajo nedržavljani.

Relativno gledano so bile države članice EU z največjim deležem nerezidentov EU Estonija (14 %), Latvija (13 %), Malta (12 %), Luksemburg (9 %), Avstrija, Ciper in Španija (8 %), Nemčija, Grčija, Slovenija in Švedska (7 %), Francija, Irska, Italija in Švedska (6 %).

V Švici je ta delež 9-odstoten, na Norveškem pa 4-odstoten, vendar je v obeh državah nečlanicah EU, večina tujih prebivalcev državljanov EU (16 % oziroma 7 % celotnega prebivalstva).

image_alt
Upokojenci in delavci zaradi inflacije zaskrbljeni

V Nemčiji največ nerezidentov iz Turčije

Podatki razkrivajo tudi, da je bilo leta 2021 v Sloveniji en odstotek prebivalcev državljanov tujih držav članic, kar sedem odstotkov prebivalcev pa je bilo državljanov držav nečlanic EU.

V sosednji Avstriji je bilo prebivalcev držav nečlanic EU osem odstotkov, od tega največ državljanov Srbije (1,4 %), medtem ko je bilo v Italiji največ prebivalcev držav nečlanic EU iz Albanije in Maroka. V Nemčiji je bilo po podatkih Eurostata največ nerezidentov iz Turčije.

Romunski, poljski, italijanski in portugalski državljani so bile štiri glavne skupine državljanov EU, ki so 1. januarja 2021 živele v drugih državah članicah EU, še navaja Eurostat.

image_alt
Narobe svet: višje plače, slabša kupna moč

Več iz rubrike