Domov Trendi 23. Maj 2018.

Javnomnenjska raziskava: Rekordna podpora Evropski uniji

evropska unija EU
© Reuters
Zadnja anketa Eurobarometra, objavljena eno leto pred evropskimi volitvami, maja 2019, potrjuje vse večjo podporo Evropski uniji.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani bo eno leto pred naslednjimi evropskimi volitvami predstavil rezultate najnovejše javnomnenjske ankete o EU.

Anketa Eurobarometra, ki je bila izpeljana aprila 2018 in je vključevala 27.601 ljudmi iz 28 držav članic, prikazuje da povprečno 60% državljanov verjame, da je članstvo v EU dobra stvar. V to verjame tudi skoraj enak delež (58%) Slovencev. Poleg tega sta več kot dve tretjini vprašanih prepričani, da ima njihova država koristi od članstva v EU. To je najvišja izmerjena vrednost od leta 1983. Kar 73% vprašanih Slovencev meni, da je članstvo v EU za Slovenijo koristno.

Skoraj tretjina anketiranih že pozna datum naslednjih evropskih volitev, 50% pa se tudi zanima za njih. V splošnem izbor vodilnih kandidatov ('Spitzenkandidaten') vidijo kot pozitiven doprinos evropski demokraciji in bi k udeležbi na volitvah spodbudil skoraj polovico vprašanih. Skoraj tri četrtine državljanov si želi, da izbor vodilnih kandidatov spremljajo resne razprave o izzivih v Evropi in prihodnosti EU.

Najpomembnejša področja

Skoraj polovica Evropejcev (49%) je za najpomembnejše tematike volitev izbrala boj proti terorizmu, sledijo pa brezposelnost mladih (48%), migracije (45%) ter gospodarstvo in gospodarska rast (42%). Približno eno tretjino Evropejcev skrbijo podnebne spremembe in varovanje okolja (35%), ozaveščanje o človekovih pravicah in demokraciji ter socialna zaščita državljanov EU (32%). Slovence najbolj zanima boj proti brezposelnosti mladih (55%), sledijo pa gospodarstvo in gospodarska rast (54%), socialna varnost (44%) ter zaščita potrošnikov in kakovost hrane (34%).

Državljani bolj zanimajo za in bolj cenijo EU. Narašča pa tudi prepričanje, so lahko del sooblikovanja prihodnosti EU, če se udeležijo volitev naslednje leto.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.