Italijanski muzeji beležijo rekorde, berlinski pa kazni

Medtem ko se v Italiji na področju kulture in umetnosti odvijajo zelo pozitivne zgodbe, se v berlinskem muzeju na trgu Potsdamer soočajo z visoko kaznijo zaradi neupoštevanja določenih avtorskih pravic.
Fotografija: REUTERS
Odpri galerijo
REUTERS

Leto 2018 je z rekordnimi več kot 55 milijoni obiskovalcev in prihodki v višini 229 milijonov evrov postalo zlato leto za italijanske muzeje. V primerjavi z letom 2017, ki je ravno tako beležilo uspehe, se je namreč število obiskovalcev po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo povečalo za skoraj 10 odstotkov - pet milijonov obiskovalcev.

Med "zmagovalnimi" mesti so v ospredju italinajska prestolnica (predvsem Kolosej), Napoli (Pompeji), Firenze (Galerija Uffizi, Palača Pitti) ter Torino (Kravljev muzej).

Getty Images
Getty Images


V muzeju nekaj sto kilometrov severjene, natančneje v Berlinu, pa se kulturniki soočajo s precej bolj negativnimi situaicjami.
Nemško višje sodišče je berlinskemu muzeju na Potsdamer trgu naložilo, da mora španski fundaciji, ki bdi nad zapuščino nadrealista Salvadorja Dalija, izplačati 30.000 evrov kazni zaradi napačne rabe umetnikovih podob v promocijskem videu za razstavo.

Muzej jo je dobro odnesel, saj je fundacija za poplačilo škode zahtevala kar 200.000 evrov. Berlinski muzej namreč ni pridobil pravic za uporabo 6 od 13 v videu uporabljenih del, s čimer je oškodoval Dalijevo fundacijo. Muzej je v svoj bran trdil, da so video izdelali z namenom promoviranja umetnika, ne pa muzeja.
 

Več iz rubrike