Domov Trendi 16. Julij 2017.

Italijani se najbolj varne počutijo na plažah

plaža
© Pixabay
Italijanski gostje se vračajo na turistične trge zunaj svoje domovine. Statistike kažejo, da sicer sodijo med najštevilnejše tuje goste pri nas, a njihovi prvi destinaciji sta Grčija in Hrvaška. Slovensko-hrvaški arbitražni spor je tujim gostom španska vas.

Med ključnimi evropskimi trgi, od koder prihajajo turisti v Slovenijo, so večinoma tisti iz naše soseščine. Največ je Italijanov, ki v Sloveniji radi obedujejo, poskusijo srečo v kateri od igralnic ali se prepustijo lepotam Slovenije. Zahodni sosedje predstavljajo približno šestino turističnih obiskovalcev Slovenije, sledijo Avstrijci, Nemci, Hrvati, Nizozemci, Britanci in Madžari.

Na italijanskem turističnem trgu so se v zadnjih letih sicer dogajale velike spremembe. Še lani je veljalo, da se je velik del Italijanov, več kot 20 milijonov oziroma vsak tretji prebivalec škornja, odločil za dopustovanje doma. Vzroka za to sta bila dva: gospodarska kriza in strah pred terorizmom. Toda najnovejše ankete zdaj kažejo, da se je strah pred terorizmom nekoliko zmanjšal, presenetljivi pa so odgovori na vprašanje, kje se Italijani počutijo najbolj varne. Kar 75 odstotkov anketiranih odgovarja, da se najbolj varne počutijo na plažah. Sledijo parki, trgovski centri, pred morebitnimi terorističnimi napadi pa se jim zdijo varne še bančne in poštne poslovalnice. Največje tveganje, pravijo, obstaja na letališčih in železniških postajah.

hrvaška morje obala | Author: Pixabay Pixabay

Kam najraje potujejo

Čeprav so italijanski gostje za Slovenijo zelo pomembni, naša država ni destinacija, ki jo za svoj oddih izberejo med prvimi. Za tiste Italijane, ki se odločijo za dopustovanje v tujini, sta glavni destinaciji Grčija in sosednja Hrvaška, vračajo pa se tudi v turistične komplekse ob Rdečem morju.

75 odstotkov italijanskih turistov se najbolj varno počuti na plažah.

Čeprav statistika po eni strani kaže, da je italijanski srednji razred na kolenih, saj so se od leta 1991 njegovi prihodki zmanjšali za kar petino, se sosedje s škornja vendarle odločajo, da so za počitnice spet pripravljeni nekoliko bolj odpreti svoje denarnice; tako se je njihova potrošnja povečala za 2,5 odstotka. Statistika pa še kaže, da bo letos v tujini dopustovalo več Italijanov kot lani, porast presega tri odstotke. Analize sicer kažejo, da je bil v zadnjih dvajsetih letih najbolj na udaru, poleg italijanskega, še srednji razred v ZDA, Nemčiji in Španiji.

Arbitraža tujim gostom neznana tema

Zanimalo nas je, ali na odločitve tujih turistov za obisk pri nas morda vpliva to, da se v hrvaških in slovenskih medijih v zadnjih dneh veliko ukvarjamo z arbitražo, marsikdo pa je dopuščal tudi možnost, da bi se odnosi med državama zaradi vprašanj o meji lahko poslabšali. »Našim gostom, ki so večinoma tujci, je problematika v zvezi z arbitražo za določitev meje neznana,« so nam povedali v portoroških hotelih Lifeclass.

Italijani v anketah sicer ocenjujejo, da je najvarnejša država prav njihova domovina. Tako meni 35 odstotkov vprašanih, kar je osem odstotnih točk več v primerjavi z lani. Da je doma najvarneje, meni več moških, skoraj 40 odstotkov, kot žensk. Med destinacije, ki jih poleg Italije, uvrščajo med najvarnejše, so še Avstralija, Kanada in Japonska.

»Last minute« ni več prva izbira

Radikalno spremembo pri ravnanju italijanskih turistov pa analitiki ugotavljajo pri rezervacijah. »Odrekli so se načelu last minute,« so zapisali v italijanskem poslovnem časniku Il sole 24 ore. Osservatorio Astoi Confindustria Viaggi, ki predstavlja 90 odstotkov italijanskih turističnih operaterjev, ugotavlja, da se je ravnanje Italijanov močno spremenilo in postalo bolj predvidljivo. Vse pogosteje se odločajo za vnaprejšnje rezervacije, katerih obseg se je lani povečal za 15 odstotkov. Čakanja na ponudbo »last minute« je vse manj. Drugi podatek, ki analitike bode v oči, je, da nameravajo sosedje počitnice podaljševati tudi v jesenski čas, torej tudi v čas, ko se jeseni šolska vrata spet odprejo. Ali je to na račun znižanja cen po glavni turistični sezoni in koncu ferragosta, turistični analitiki niso zapisali.

Piran | Author: Pixabay Pixabay

V Sloveniji prvi tuji gostje, na Hrvaškem pa ne

Preverili smo, ali Italijani, za katere je Hrvaška za Grčijo druga najljubša turistična destinacija, v absolutnih številkah morda zasedajo tudi prva mesta po številu prenočitev. To sploh ni tako. Hrvaška, ki je v prvih šestih mesecih letos zabeležila 5,7 milijona turističnih obiskov in 22,9 milijona nočitev, kar pomeni 22 odstotkov več gostov in 23 odstotkov več prenočitev kot v istem obdobju lani, na prvo mesto uvršča Nemčijo. Prav nemški turisti so na Hrvaškem ustvarili največ prenočitev, kar 4,94 milijona. Sledijo Avstrijci z 2,2 milijona prenočitvami ter Slovenci z 1,98 milijona. Turisti so več kot tri četrtine vseh prenočitev ustvarili v hrvaški Istri in na Kvarnerju ter v Splitsko-dalmatinski in Dubrovniško-neretvanski županiji.

Zaradi turističnega navala imajo težave hrvaški turistični delavci, ki od vlade zahtevajo nujno pomoč pri iskanju sezonskih delavcev v tujini. Turistični sektor potrebuje 2500 delavcev, ki jih na hrvaškem trgu delovne sile ne morejo dobiti. Agencije poročajo, da je bilo na hrvaškem zavodu za zaposlovanje na začetku meseca prijavljenih manj kot 170.000 brezposelnih, na spletni strani zavoda pa je bilo hkrati objavljenih več kot 11.800 razpisov za prosta delovna mesta. Večinoma iščejo natakarje, prodajalce, kuharje, pomožne kuharje, snažilke in voznike.

Kaj pa kažejo številke pri nas

Slovenska statistika objavlja podatke do konca maja in kaže, da smo imeli v prvih petih mesecih letos skoraj 3,6 milijona turističnih prenočitev, kar je devet odstotkov več, več je bilo tako domačih kot tujih gostov. Maja se je najbolj povečal obisk ruskih gostov (za 43 odstotkov), britanskih (za 28 odstotkov) in ameriških turistov (za 27 odstotkov).

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.