Promo
Domov Trendi 10. December 2018.

Huawei Mate 20 Pro je bolj zmogljiv od računalnika, ki je poslal človeka na Luno

huawei
© Huawei
Ali veste, da so današnji pametni telefoni neprimerljivo bolj zmogljivi od superračunalnikov, ki so človeku omogočili pristanek na Luni?

Če primerjamo grobo procesno moč, se naprave, ki so pomagale narediti »en majhen korak za človeka, a velik za človeštvo«, ne morejo primerjati s pametnimi telefoni, ki jih danes nosimo v svojih žepih. Prvak na tem področju pa je Huaweiev novi paradni konj, Mate 20 Pro.

Velikopotezni začetki in skokovit napredek

Eden prvih računalnikov, ENIAC (elektronski numerični integrator in računalnik), je bil narejen v 40. letih prejšnjega stoletja, ničle in enice pa je v službi ameriške vojske preračunaval dobro desetletje. Njegov razvoj je stal 6 milijonov dolarjev, tehtal pa je neverjetnih 27 ton. Za njegovo upravljanje je skrbela velika skupina ljudi, saj ni imel vgrajenega pomnilnika. Kljub svoji ogromni velikosti pa za današnje razmere ni bil prav hiter. Deloval je namreč pri hitrosti 0,1 MHz. Kaj pa sodobni telefon? Novi Huawei Mate 20 Pro, katerega procesor Kirin 980 ima 8 jeder, na primer deluje pri hitrosti 2,6 GHz, kar je več kot 20.000-krat hitreje od omenjenega računalnika.

Kirin 980 je sicer zasnovan na osnovi naprednega 7-nanometrskega procesa in ima na površini enega kvadratnega centimetra vgrajenih kar 6,9 milijarde tranzistorjev. Je prvi mobilni procesor na svetu, ki uporablja napredna jedra Cortex-A76. Vse to se seveda kaže v zmogljivosti. V primerjavi s svojim lanskim predhodnikom ima osrednjo procesno enoto, ki je 75 odstotkov bolj zmogljiva, grafični čip, ki je 46 odstotkov bolj zmogljiv, in nevronsko procesno enoto, ki je kar 226 odstotkov bolj zmogljiva.

huawei | Author: Huawei Huawei

Odkrivanje vesolja

Naslednji tehnološki premik v zgodovini človeštva so bili računalniki, ki so ameriški vesoljski agenciji Nasa pomagali spraviti človeka v vesolje. Ampak tudi ko te primerjamo s telefoni, kot je Mate 20 Pro, je med njimi velik razkorak. Računalniki na krovu vesoljskega plovila Apollo 11, ki so ga pilotirali astronavti Neil Armstrong, Edwin Aldrin in Michael Collins, so tehtali vsak po 32 kilogramov, njihova hitrost pa je znašala 2 MHz. Vsak od teh računalnikov je imel 74 kilobajtov vgrajenega pomnilnika in 4 kilobajte delovnega pomnilnika. Za primerjavo: Huawei Mate 20 Pro ima 128 gigabajtov vgrajenega pomnilnika in 6 gigabajtov delovnega pomnilnika oziroma RAM-a.

Zanimivo primerjavo lahko naredimo tudi pri energijski učinkovitosti. En računalnik Apolla je za obratovanje potreboval 55 vatov moči. Z baterijo pametnega telefona bi ta računalnik deloval manj kot 20 minut, pametni telefoni pa z enim polnilnim ciklom zdržijo več ur, odvisno, koliko jih obremenite. Napredek torej ni viden le pri zmogljivosti procesorja in količini pomnilnika, ampak tudi pri bolj učinkoviti porabi energije.

Ko govorimo o bateriji, Mate 20 Pro še posebej izstopa. Opremljen je namreč z baterijo kapacitete 4200 miliamper ur, ki zagotavlja vse do dva dni avtonomije. Ko se enkrat izprazni, pa jo lahko zelo hitro spet napolnite. S priloženim polnilnikom s tehnologijo Super Charge se bo namreč do 70 odstotkov napolnila v vsega pol ure. Če ne marate kablov, pa jo lahko napolnite tudi brezžično. Telefon gre tu celo še korak dlje. Ne samo da lahko njegovo baterijo napolnite brezžično, ampak z njo lahko brezžično napolnite tudi baterijo drugega telefona (če ta podpira brezžično polnjenje).

huawei | Author: Huawei Huawei

Več oči bolje vidi svet

Če še malo ostanemo v vesolju, naj omenimo še avtonomni vesoljski rover Curiosity, ki ga Nasa uporablja za raziskovanje Marsa. Med njim in sodobnimi pametnimi telefoni lahko potegnemo vzporednice pri številu vgrajenih kamer. Curiosity namreč s 17 velja za Nasino vozilo z največjim številom kamer. Podobno kot Mate 20 Pro s tremi objektivi na področju pametnih telefonov. Nasin rover kamere uporablja za navigacijo in zajemanje stereoskopskih posnetkov, polovica njegovih kamer pa je pomožnih, ki se aktivirajo v primeru odpovedi glavnih. Navigacijske kamere so opremljene z monokromatskimi senzorji z ločljivostjo 1 MP, kameri, ki sta namenjeni zajemanju okolice, pa imata vsaka senzor z ločljivostjo 2 MP.

Mate 20 Pro pomožnih kamer seveda ne potrebuje, saj deluje v precej manj stresnem in bolj znanem okolju, kot je Mars. Mate 20 Po ima, kot rečeno, tri objektive. Osrednji ima ločljivost 40 MP, ultra širokokotni 20 MP, telefoto pa 8 MP. Zadnji služi optični povečavi, torej povečavi, pri kateri je izguba kakovosti fotografije praktično nična oziroma zelo majhna. Senzor omogoča kar 3-kratno optično oziroma 5-kratno hibridno povečavo. Največja posebnost pa je ultra širokokotni objektiv, ki omogoča zajemanje širšega spektra okolice.

huawei | Author: Huawei Huawei

Začeli so se časi silicijeve pameti

Za nameček pa kamera Mata 20 Pro deluje na osnovi umetne inteligence. Ta zmore prepoznati predmete, živa bitja in pokrajino pred objektivom ter temu ustrezno samodejno poiskati optimalne nastavitve fotografiranja. Kamera Huaweievega prvaka je tako zmožna prepoznati kar 1500 različnih scenarijev v 25 različnih kategorijah. Umetna inteligenca pa pomaga tudi pri ostrenju makro- in snemanju videoposnetkov, kjer jih na željo uporabnika dodatno začini, da so ti videti bolj dramatični in filmski.

Umetna inteligenca pa ne pomaga le pri kameri, ampak pri celotnem delovanju telefona. Je namreč v dvojni nevronski enoti procesorja in brez posredovanja uporabnika skrbi za optimalno delovanje telefona. Nauči se uporabnikovih navad in v skladu z njimi dodeljuje procesno moč in pomnilnik potrebam posameznih aplikacij. Tako zna predvideti, kdaj bo uporabnik pognal določeno aplikacijo, in zanjo že vnaprej pripraviti ustrezno količino sistemskih virov, da bo delovala brez zatikanj. In če sklenemo krog, to na koncu pozitivno vpliva tudi na avtonomijo baterije. Telefon namreč v vsakem danem trenutku uporablja toliko moči, kolikor je je potrebne za hitro delovanje, s čimer prihrani precej energije, kar seveda podaljša avtonomijo baterije.

huawei | Author: Huawei Huawei

Vrhunsko zmogljivost na področju umetne inteligence so pri Huaweiu nedavno predstavili tudi na zelo unikaten način. Z njeno pomočjo so povezali naravo, umetnost in tehnologijo ter uglasbili polarni sij. Edinstveni podvig jim je uspel tako, da so dali posnetke polarnega sija v obdelavo na telefon Mate 20 Pro, umetna inteligenca pa je nato iz njihovih značilnosti sestavila različne glasbene elemente. Tem so nato uveljavljeni glasbeni mojstri dodali še podlago in nastala je čudovita simfonija Sound of Light, ki so jo v živo uprizorili v koncertni hiši Musikverein na Dunaju. Njen posnetek si lahko pogledate tukaj:

Daleč smo torej prišli od časov prvih računalnikov. Takrat so zasedali celotna poslopja, danes pa nosimo neprimerljivo bolj zmogljive naprave v svojih žepih in jih uporabljamo z eno roko. Znanstvena fantastika.

Povezava: https://consumer.huawei.com/si/phones/mate20-pro/

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.