Domov Trendi 19. April 2018.

Elon Musk: Zapustite neproduktivni sestanek

poslovnež sestanek ljudje pisarna
© Shutterstock
Šef Tesle Elon Musk je zaposlenim napisal »motivacijsko« pismo, kako povečati proizvodnjo modela 3. Do konca junija naj bi jih tedensko izdelali 6000.

Musk v pismu, ki so ga povzeli tuji mediji piše, da so nekateri sestanki nepotrebni, da se je treba prepogostim sestankom ogniti, prav tako svetuje čim bolj neposredno komunikacijo ali pa prekinejo neploden telefonski pogovor.

»Odidite s sestanka ali prekinite telefonski pogovor takoj, ko ugotovite, da ni dodane vrednosti. Ni nevljudno oditi, nevljudno je nekoga prisiliti, da ostane in mu zapravljati čas,« je zapisal Musk.

Svetuje tudi, naj bodo sestanki z veliko udeležbo ljudi redki in kratki. Priporoča še, naj bo sestankov čim manj, razen v nujnih primerih.

Šest nasvetov je pripravil z namenom povečati proizvodnjo avtomobilov, predvsem modela 3. V luči tega zaposlenim priporoča, naj uporabljajo jasen in razumljiv jezik, komunikacija naj poteka po najkrajši možni poti, direktno, ne pa po verigi nadrejenih in podrejenih. Prevlada naj zdrav razum, piše: »Če se navodila in pravila zdijo očitno neumna, se morajo spremeniti.« Lahko pa jih tudi ignorirajo, je še dodal. Ekipo je tudi pohvalil, rekoč, da so odlični.

Sestanki so dragi in neučinkoviti

Da ciljno usmerjeni ljudje sestankov ne marajo, smo v Svetu Kapitala že pisali. Jemljejo jim energijo in jih motijo pri zbranosti, ki jo potrebujejo za reševanje kompleksnih težav. Na poslovni šoli v Cambridgeu, Massachusetts (MIT Sloan School of Management), so v raziskavi celo ugotovili, da zaposleni v povprečju za sestanke porabijo šest ur na teden, višji menedžerji pa 23 ur na teden. Stroški sestanka z izvršnimi direktorji in člani odbora po mnenju Harvard Business Review (HBR) lahko znašajo več sto tisoč dolarjev, ker se zažirajo v njihove druge delovne obveznosti, ki podjetju prinašajo dohodke.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.