Domov Trendi 07. November 2018.

Debelejši ljudje so za svoje delo manj plačani

debela ženska pisarna delo debelost ljudje
© Shutterstock
Medtem ko ženske od 1. novembra do konca leta delajo zastonj, pa je stanje še bolj zaskrbljujoče pri ženskah s prekomerno težo. Te so za plačilo nehale delati že prejšnji mesec.

Ljudje s prekomerno težo se vsakodnevno soočajo s predsodki iz okolice in so dnevno izpostavljeni negativnim komentarjem. Zadnja raziskava, ki jo je izvedel LinkedIn pa pravi tudi, da so za svoje delo plačani manj kot njihovi vitkejši sodelavci. Avtorji raziskave so ugotovili, da nanese okoli 2.200 evrov razlike na letni ravni. »Če si svoje delo dobro opravil, bi moral biti nagrajen, ne glede na to, kako zgledaš!« je povedala ena od predstavnic blogerk s prekomerno težo, Stephanie Yeboah, ki ima na Instagramu več kot 21.000 sledilcev.

Različne raziskave so že večkrat pokazale, kako so debelejši ljudje ožigosani s strani družbe zaradi svojega videza. Družba jih označuje za lene, šibke, neinteligentne. V resnici pa jih niti njihovi osebni zdravniki marsikdaj ne jemljejo resno, vpliv družbe pa jih nemalokrat pahne v začarani krog prehranskih motenj zaradi družbenih standardov o lepoti.


Manj zaslužijo, težje napredujejo

Raziskava družbenega omrežja LinkedIn je še pokazala, da so ljudje s prekomerno težo manj plačani od njihovih vitkejših sodelavcev. V anketi, kjer je sodelovalo 4.000 ljudi s polnim ali polovičnim delovnim časom, delavci, ki so bili spoznani kot debelejši, na leto zaslužijo okoli 2.200 evrov manj kot njihovi vitkejši kolegi, piše spletni Insider.

En od štirih delavcev s prekomerno težo je povedal, da je zaradi svojega videza že izgubil možnost pri iskanju zaposlitve, kar polovica med njimi pa jih ima občutek, da so zapostavljeni v svojem delovnem okolju prav zaradi debelosti. 43 odstotkov debelejših anketirancev je tudi povedalo, da njihovi enako kompetentni, a bolj vitki sodelavci prej napredujejo, kar se je pri obdelavi podatkov ankete izkazalo kot možno povezano.


Najbolj izpostavljena skupina so debelejše ženske

Razlika v plačilu za isto delo se še bolj poveča, ko je govora o ženskah s prekomerno težo, ta lahko zraste tudi do 11.000 evrov na letni ravni. In čeprav velja prepričanje, da so prav ženske tarča negativnih komentarjev svoje okolice, pa moški s prekomerno težo dobijo veliko več negativnih opazk svojih sodelavcev zaradi svojega videza kot debelejše ženske.

Predstavnica LinkedIna Ngaire Moyes je bila pri objavi rezultatov razočarana, da ima debelost leta 2018 še vedno takšen negativen prizvok in se jo na delovnem mestu tako ostro obsoja. Prav zato so ob predstavitvi izpostavili delo dveh blogerk s prekomerno težo. Stephanie Yeboah in Lottie L'Amour imata tako težko nalogo, da ljudje izgubijo predsodke pred debelejšimi predstavniki v okolici.

»Vse svoje življenje živim s komentarji in negativnimi opazkami ljudi,« pove Yeboah. »Želim si, da bi se vsak dobro počutil v svojem telesu in verjel vase, sploh, ko gre za iskanje novega delovnega mesta ali pri sprejetju odgovornejše vloge v podjetju. Mislim, da bi moralo veljati, da če se močno trudiš pri doseganju zastavljenega cilja, bi moralo to biti primerno nagrajeno, ne glede na to, kako zgledaš.«

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.