Domov Trendi 12. November 2018.

Bi pustili, da delodajalec v vašo dlan vstavi mikročip?

© BioTeq
Britansko podjetje je prodalo že 150 mikročipov za ljudi, švedsko podjetje menda 4.000.

Nekatere države v dlani svojih zaposlenih (že) vstavljajo mikročipe, poroča britanski Guardian. Otoško podjetje BioTeq, ki čipe in programe za predelavo dobljenih podatkov izdeluje, je te dni sporočilo, da je 150 svojih mikročipov že vstavilo pod kožo prav toliko ljudi.

Majhne naprave, ki so precej podobne tistim, ki jih že množično uporabljajo na živalih, z manjšim operativnim posegom vstavijo v dlan, v predel med palcem in kazalcem. Čipirani lahko tako z njihovo pomočjo odpirajo vrata, vstopajo v pisarne, prižgejo avtomobil, obenem pa mikročip beleži tudi zdravstvene podatke človeka.

Prednosti dodanega mikročipa so proizvajalci prepoznali predvsem za finančni in bančni sektor, kjer se zaposleni vsak dan ukvarjajo z zaupnimi in pomembnimi informacijami, ki morajo biti »pod ključem« in njihova pot popolnoma transparentna in sledljiva. BioTeq je svoje čipe poslal že v Španijo, Francijo, Nemčijo, na Japonsko in Kitajsko, kot dober zgled pa so se vsi zaposleni v podjetju tudi že omrežili z mikročipi.

Največja britanska organizacija delodajalcev, ki povezuje 190.000 britanskih podjetij, in glavna britanska trgovinska zveza sta že izrazili protest in zaskrbljenost nad početjem nekaterih podjetij, ki podkožne vsadke že vstavljajo v ljudi na račun varnosti in tehnološkega napredka. »Tehnologija resda spreminja delovne procese, a podjetja bi se morala namesto izvajanja dodatnega nadzora ukvarjati z vključevanjem zaposlenih v nove delovne procese in jih spoznavati z možnostmi, ki jih tehnologija ponuja,« pravi predstavnik združenja britanske industrije (CBI) in opozarja, da zaposleni ne bi smeli biti prisiljeni v vdelavo mikročipov, saj ti vstopajo v posameznikov prostor tudi izven delovnega časa.

Švedski mikročipi na ameriškem trgu

Švedsko podjetje Biohax se resno pogovarja z nekaterimi podjetji o svoji ponudbi mikročipov, ki v velikosti riževih zrn postanejo del človeka. Predstavniki Biohaxa nagovarjajo velike korporacije, da bi čipirali zaposlene in s tem prihranili strošek izdelave fizičnih ID kartic. Trenutno pa že sodelujejo z večjim ameriškim podjetjem, ki čip svojim zaposlenim vstavi le, če to želijo.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.