Domov Trendi 08. Januar 2019.

Beseda »probiotik« odslej prepovedana tudi na živilih in prehranskih dopolnilih v Sloveniji

© Pixabay
Uporaba besede »probiotik« brez ustrezne obrazložitve je od decembra tudi zakonsko prepovedana na vseh živilih, ki se tržijo v Sloveniji, vključno s prehranskimi dopolnili.

Na trgu obstaja vedno večje število živil, ki so označena in oglaševana s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami. Da bi zagotovili visoko raven varstva interesov potrošnikov in olajšali njihovo izbiro ter da bi preprečili zavajanje potrošnikov, je EU na tem področju že leta 2006 sprejela enotno zakonodajo.

Evropska Uredba o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih je postavila skupni okvir za uporabo prehranskih in zdravstvenih trditev v Evropski skupnosti (ES). Implementacija omenjene zakonodaje je takrat vključevala zahteven proces seznanjanja in izobraževanja različnih zainteresiranih strani, vključno z oblikovalci politik in nadzornimi organi v državah članicah ES, Evropske agencije za varno hrano (EFSA) in še posebej za živilsko industrijo.

Naveden ukrep glede uporabe zdravstvenih trditev v zvezi s probiotiki je veljal v vseh državah članicah EU, pristopi držav pri tolmačenju trditve »vsebuje probiotične bakterije« oz. »probiotik« (brez navajanja ugodnega vpliva na zdravje) pa so bili različni, so zapisali na Inštitutu za nutricistiko. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je tako v decembru objavila pojasnilo, da beseda »probiotik« predstavlja zdravstveno trditev, kar v praksi pomeni, da je uporaba besede »probiotik« brez ustrezne obrazložitve odslej prepovedana na vseh živilih, ki se tržijo v Sloveniji, vključno s prehranskimi dopolnili.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.