Promo
Domov Trendi 25. Maj 2018.

10 skritih kotičkov Hrvaške, ki jih navtiki obiščite to poletje

© goran razic
Slovenci že od nekdaj vsako poletje romamo na hrvaško obalo. Kako tudi ne, saj je dolga 1800 kilometrov, leži ob enem najčistejših morij na svetu in je obdana z več kot 1000 otoki.

Še posebej lepo jo je obpluti z jadrnico, zato smo za navtične navdušence naredili izbor 10 najprivlačnejših skritih kotičkov, ki jih ponuja.

Popolna lokacija za atraktivne fotografije

Do kamnitega raja, zaliva Mužilj na polotoku Stoja, lahko pridete peš iz centra Pulja. Plaža Galebove stene ponuja možnosti za adrenalinske skoke v vodo z višine 10–12 metrov in je eden najbolj atraktivnih krajev za fotografiranje teh drznih aktivnosti. Na njej zeva jama v obliki amfiteatra in le najbolj pogumni se odločijo vzpeti se po njenih stenah.

 | Author: luka esenko luka esenko

Prva obljudena otoška planina - Osorščica na Lošinju

Zaradi lepega razgleda in dostopnosti je Osorščica na Lošinju ena od najprivlačnejših hrvaških otoških planin. Bila je prva v jadranskem otočju, ki je privabila turiste. Ime je dobila po mestecu Osor, ki sicer leži na sosednjem otoku Cresu. Do planinskega doma sv. Gavdencija, najvišjega vrha Televrina (588 m) in razglednega vrha sv. Mikule (tako domačini rečejo sv. Nikoli) se lahko pride po označenih planinskih poteh iz Osorja ali Nerezin. S sv. Gavdencijem je povezana tudi legenda: preklel naj bi vse kače na otokih in zato baje v celem lošinjskem arhipelagu še danes ni strupenjač. Po otoku so urejene še druge pohodniške poti.

Pristno ribiško mestece - Ugljan

Na vhodu v Zadarski kanal na severovzhodni strani otoka Ugljana stoji Kali, najbolj ribiško mestece srednjega Jadrana. Dolgo je bil dom sardel in inčunov, saj so od tod ribiči odhajali na Kornate in v severni Jadran, vode, bogate z modrimi ribami. Tovarne za predelavo sardel in inčunov so prehranjevale celo območje in mestece je postalo sinonim za specialitete iz modrih rib. Tu so prvi na Hrvaškem ponudili sardele kot hitro hrano; danes pa bližnji Zadar gosti festival tuna, sušija in vina.

Potop v jamo za pogumne - Dugi otok Brabinjšćica

Na južni obali Dugega otoka, zahodno od zaliva Brbinjšćica, najdemo jamo Golubinko. Do nje lahko z ozkim plovilom ali s plavanjem pridemo skozi prehod; priporočljivo pa je, da do dna jame odplavate opremljeni s potapljaško masko. Naravna svetloba, ki prihaja skozi odprt strop v zadnjem koncu jame, vam bo odstrla pogled na bogastvo podvodne favne v na videz krušljivem tunelu, ki se odpira v lepo, majhno dvorano.

 | Author: Aleksandar Gospic Aleksandar Gospic

Lizika ali svetilnik?– Sestrica Vela

Če bi vam kdo rekel, da si zamislite svetilnik, bi bilo prvo, kar bi vam padlo na pamet, nekaj takega, kot je svetilnik Sestrica Vela v Kornatih. Videti je kot svetilnik iz risank, spominja pa tudi na veliko liziko. Nedaleč stran je tudi Nacionalni park Kornati. Tako lahko skozi spalnično okno občudujete tisto, kar si z izletniškimi ladjami vsak dan prihajajo ogledovat trume turistov. Dodatna posebnost otoka je raznovrstna populacija ptic. Če ste njihovi ljubitelji ali ne, vas gotovo ne bodo pustile ravnodušnih.

 | Author: ivo biocina ivo biocina

Faustov otok - Prvić

Prvić Luka je poleg Šepurin eno od dveh naselij na majhnem otoku Prviću v šibeniškem arhipelagu. Skrito je v prelepem zalivu v jugovzhodnem delu otoka, obvarovano pred poletnim maestralom in burjo, a izpostavljeno južnemu vetru. V poletnem času je idealno za tiste, ki si želijo doživeti pristno ozračje jadranskih otokov. V kraju stoji spominski center, posvečen plemiču Faustu Vrančiću, vsestranskemu znanstveniku in izumitelju, ki je snoval ideje o rabi padala, hkrati pa bil eden najvidnejših pisateljev in filozofov. Zato je drugo ime otoka Prvić Faustov otok.

Ustvarjen s človeško roko, a še vedno dih jemajoč - Baljenac (Bavljenac)

Kdor želi otoke prehoditi s planinskimi čevlji, ima na voljo pestro izbiro, saj so otoški vrhovi neverjetno dostopni, zanimivi in lepi v vseh letnih časih. Prepustite se čarom aktivnega dopusta v nevsakdanjem okolju.

Otoček Baljenac (Bavljenac) nedaleč od Šibenika priteguje vse več pozornosti. Ponaša se namreč z brezhibnim suhim zidom, ki so ga z golimi rokami zgradile pridne roke tamkajšnjih prebivalcev.

Služil je zlasti poljedelstvu ter meri 23 kilometrov in 357 metrov.

Skrivnostno zmajevo jezero - Rogoznica

To po mnogočem edinstveno jezero leži na polotoku Gradina ob ozkem predelu, ki ločuje zaliva Soline in Koprišće. Obkroženo je s pokončnimi stenami, visokimi tudi do 24 metrov. V preteklosti se je večkrat zgodilo, da je voda v njem zavrela. Zaradi tega neobičajnega naravnega pojava so nastale številne legende o ljudeh in mitoloških bitjih, med katerimi je najbolj zanimiva tista o neusmiljenem rogozniškem zmaju, ki je živel v jezeru in zahteval krvav davek: okoliškim vaščanom je jemal najlepša dekleta in najdebelejše ovce. Ali pa morda tista o zmaju Murinu, Pozejdonovem sinu, ki je sicer ščitil Rogoznico pred roparji, za svoje usluge pa je zahteval plačilo, vse dokler se ni pojavil junak Aristoles in pošast izzval na dvoboj s kopji. Jezero je menda nastalo po junakovi zmagi, še danes pa naj bi imelo čudežne moči.

Usoda je v rokah rib – Komiža

Brez ribe ne bi bilo Komiže je že stoletja vodilo še enega prekrasnega ribiškega mesteca. Njegova usoda je bila odvisna od vsakodnevnega ulova. Tu je bila zgrajena najbolj elegantna gajeta (večji ribiški čoln z enim jamborom) na Jadranu – falkuša in ni presenetljivo, da je zavetnik mesta sveti Miklavž, ki varuje pomorščake in ribiče.

 | Author: zoran jelaca zoran jelaca

Mogočna jama za pustolovce – Biševo

Na Biševu je treba posebej izpostaviti Medvedovo jamo na južni strani otoka, ki naj bi bila dom sredozemske medvedke. Vhod v jamo je visok in poševen, kot da bi neko mitološko bitje zamahnilo z uničevalnim orožjem in vanj naredilo razpoko. Jama je zelo globoka in vliva strahospoštovanje vsakemu, ki se jo nameni raziskovat. Temnomodra, mračna barva jame skriva mnoge skrivnosti, ki jih bodo odkrili samo najbolj pogumni avanturisti.

Oddih na samem - Palagruža

Če iščete osamo in oddaljenost od kopnega, je Palagruža prava izbira. Nekoč je bil to dom grškega junaka Diomeda. Tudi vi boste za bivanje tu potrebovali junaške moči, saj vzpon od plaže do sobe na vrhu svetilnika zahteva veliko kondicije. Otok je bogat z rastlinskimi in živalskimi endemiti, ima pa tudi dve čudoviti plaži, na katerih boste uživali v miru in vas ne bo nihče motil.

Najbolj sončen otok v Evropi

Hvar velja za najbolj sončen otok na naši celini, manj znano pa je, da je na seznamu Unescove dediščine. Mesto Stari grad je namreč eno najstarejših v Evropi. V 4. stoletju pred našim štetjem so ga ustanovili stari Grki. Zaradi ugodne lege ob zalivu na eni strani in rodovitne zemlje na drugi je vedno ponujalo lagodne življenjske razmere. Naselbina spada pod območje planote Stari grad, ki je od antike ostala nedotaknjena in je dragocen primer starogrškega načina kmetovanja.

 

Že veste, kam boste odpluli?

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.