Poslovna konferenca: Tveganja in priložnosti za slovensko zunanje gospodarstvo

Vsako podjetje se srečuje s tveganji, toda v njih so tudi priložnosti. Rdeča nit oktobrske konference z naslovom Tveganja in priložnosti za slovensko zunanje gospodarstvo bo pogled na tveganja z različnih vidikov.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Medijska hiša Delo v sodelovanju z Inštitutom za strateške rešitve (ISR) danes na Poslovni šoli IEDC na  Bledu organizira celodnevno konferenco Tveganja in priložnosti za slovensko zunanje gospodarstvo, ki ponuja celosten vpogled v finančna in operativna tveganja ter priložnosti, ki jih prinašajo trgi v razvoju.

Zbrane bo med drugim nagovoril častni govornik, minister za zunanje zadeve Miro Cerar. Osrednja govornika na konferenci pa sta  Julien Marcilly, glavni ekonomist v podjetju Coface, in Gavin Serkin, ustanovitelj podjetja Frontier Funds Media & Intelligence.
 

Kaj storiti, da podjetjem ne bo zmanjkalo denarja

Prvi panel je namenjen finančnim tveganjem, med katera uvrščamo vsa tveganja, ki predstavljajo morebiten neuspeh za doseganje finančnih ciljen in nepredvidene ovire. Finančna tveganja so tudi tista, kjer zakoni in pravilniki puščajo vodstvom podjetij najmanj proste roke. O tem bodo razpravljali Sergej Simoniti, predsednik uprave družbe SID - Prve kreditne zavarovalnice, Denis Mancevič, poslovni svetovalec, Boštjan Vasle, v.d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, Sandra Damijan, partnerica in vodja forenzičnih storitev pri družbi Grant Thornton WB Business Group ter Drago Kavšek, član uprave družbe Intesa Sanpaolo Bank, odgovoren za področje malih, srednjih in velikih podjetij.

Pomen človeškega dejavnika pri poslovnih odločitvah

Drugi panel je namenjen operativnim tveganjem, s katerimi se pri poslovanju srečuje sleherno podjetje, saj so povezana predvsem s človeškim dejavnikom. Med operativna tveganja prištevamo tudi politična, varnostna in verska tveganja. S stališča slovenskega gospodarstva jih bodo podrobneje pogledali Jure Stojan, partner in direktor razvoja in raziskav na ISR, Gorazd Čibej, v.d. direktorja Agencije za zavarovalni nadzor, Alenka Suhadolnik, generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve, Maja Bovcon, višja analitičarka družbe Verisk Maplecroft, Dušan Čižmarik, direktor prodajne podpore mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intesa Sanpaolo Bank in Primož Bešter, član uprave družbe Kolektor Group.

Kakšne priložnosti ponujajo trgi v razvoju

Tretji panel, ki ga bo moderirala Petra Kovič, odgovorna urednica poslovnega tednika Svet kapitala, je namenjen pogledu na tveganja zunaj ustaljenih slovenskih vzorcev in hkrati usmerjen v priložnosti na trgih, kjer slovenska podjetja za zdaj niso močno prisotna. Na njem pa bodo sodelovali Franjo Bobinac, predsednik uprave družbe Gorenje, Janez Škrabec, direktor družbe Riko, Dušan Mes, generalni direktor družbe Slovenske železnice, Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskega sejma, Marko Jazbec, predsednik uprave družbe Sava Re, Dušan Čizmarik, direktor prodajne podpore mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intesa Sanpaolo Bank ter Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo.


Iskrena hvala podpornikom konference: vsebinskemu partnerju Inštitutu za strateške rešitve, gostiteljici IEDC – Poslovni šoli Bled, velikim pokroviteljem Celjskemu sejmu, Slovenskim železnicam, Intesi Sanpaolo Bank, pokroviteljem Gorenju, Impolu, Riku, SID - Prvi kreditni zavarovalnici, Zavarovalnici Sava in partnerju SIQ ter hotelu Astoria Bled.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Tveganj v mednarodnem poslovanju bo čedalje več

Slovensko gospodarstvo je kljub majhnosti v dobri formi. Je zdravo, živahno ter po letih finančne in ekonomske krize stabilno. Kako se ti trendi kažejo v poslu? S kakšnimi tveganji se spopada gospoda…

Črna laboda Bin Laden in Trump

Za gospodarstvo predstavljajo največje tveganje črni labodi – nepredvidljivi dogodki, ki prinesejo ekstremne posledice ter katerega vzroke lahko razložimo šele po njegovem nastopu.

Kateri tuji trgi so (bili) največji izziv?

Pri širjenju v tujino podjetja upoštevajo različne kazalnike, ki se nagnejo v prid naložbi v tujini. Vsak tuj trg ima svoje specifike – na nekatere je lažje priti, na druge težje, prav tako so podvrž…

Kako prodreti na tuji trg in se širiti?

Neposredne tuje investicije spadajo med najvišje oblike internacionalizacije. Najpomembnejši motivi, ki vodijo podjetja v investiranje v tujino, so ohranjanje, širjenje in prodor na tuje trge. Ob vst…